Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne prijetnje

FOTO Anita u strahu, gameri je žele mrtvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anita Sarkeesian naviknuta je na prijetnje, ali ovaj put bila je u velikom strahu za svoju sigurnost.

Prijetnje smrću, hakirani računi i virtualni rat zvuče kao sastavni dio futurističke video igre, ali riječ je o događanjima iz realnog života koja su dio 'rata' pod nazivom #Gamergate.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade (HDZ) tko to prijeti premijeru? Detalji prijetećeg pisma upućenog Plenkoviću: Potpisano je s "Hrvatski branitelji, ZDS", sve je komentirao Božinović Novac Bivši poslovni partneri Oteli ga, zatočili i prijetili: Zadranin im u strahu za život prepisao nekretninu

Naime, kritičarka video igara, Anita Sarkeesian, koja vodi stranicu koja kritički gleda na prikaze žena u pop kulturi bila je prisiljena otkazati govor na državnom sveučilištu Utah zbog straha za sigurnost.

Da je gameri mrze jer kritizira negativnu prezentaciju žena u video igrama već je poznato, ali posljednje događanje sukob je dovelo na višu razinu. Studentima je u srijedu trebala održati predavanje o prikazivanju žena u video igrama, uoči kojeg je nekoliko djelatnika sveučilišta dobilo e-mailove s prijetnjom da će se, ukoliko se događaj ne otkaže, dogoditi najsmrtonosnija školska pucnjava u američkoj povijesti, piše CNN. 

Autor e-maila, koji tvrdi da je student, napisao je da su mu feministkinje uništile život zbog čega će se osvetiti. I ranije je bila prisiljena otići iz svoje kuće zbog prijetnji smrću.

'Bila sam prisiljena otkazati govor na USU nakon prijetnji smrću jer policija ne bi poduzela potrebne korake da spriječi unošenje skrivenog oružja na događaj', napisala je nakon posljednjeg incidenta.

Posao iz snova - A samo igraju video igrice!

Naime, Sarkeesian je pitala obrazovnu ustanovu hoće li zbog prijetnje zabraniti donošenje oružja na predavanje, ali rečeno joj je da to ne mogu napraviti jer državni zakon dopušta nošenje oružja na javnim mjestima.

'Ako osoba ima valjanu dozvolu za vatreno oružje i nosi oružje, dozvoljeno im je da ga imaju na mjestu događaja', poručili su.

Sarkeesian zbog toga, kaže, nije imala drugog izbora nego otkazati gostovanje. Za prijetnje je doznala iz medija kada je stigla u grad.

'Imam osjećaj kao da je organizatorima prijašnjih događanja moja sigurnost bila prioritet. Nisam se tako osjećala ovaj put. Bilo je i drugih stvari zbog kojih sam se osjećala nelagodno, no dopuštenje da imaju skriveno oružje me natjeralo da odustanem', rekla je.

Milijunaši s interneta: Ovo su najveće zvijezde YouTubea

Prijetnje se istražuju, a utvrđeno je da je Sarkeesian slične prijetnje dobivala i u prošlosti.

Ona je autorica video bloga 'Feminist Frequency'. Nekima se ne sviđaju njezine objave u kojima se fokusira na ulogu žena kao pozadinskih ukrasa ili seksualnih objekata u svijetu videoigara.

#Gamergate

Ovaj incident posljednji je u nizu mračnih događaja koji dominiraju industrijom video igara u posljednjih nekoliko mjeseci. Programerka Briana Wu nedavno je bila prisiljena napustiti svoj dom nakon što joj je hakiran račun i upućeno više online prijetnji. Hakeri su čak objavili i njezini adresu nakon što je progovorila o ulozi žena u industriji, piše news.com.au. 

Na jednoj strani sukoba su oni koji žele da žene budu uključenje u industriju, a na drugoj oni koji upućuju nasilne i agresivne prijetnje ženama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene