456015
456015
456015
456015
456015

Gadafijev režim je djeci iz bolnice ucijepio virus AIDS-a?

Dvojica bivših djelatnika Gadafijeva režima su ucijepila virus AIDS-a djeci u bolnici u Bengaziju, prema bilješkama jednog bivšeg šefa libijske vlade koji je u rukama francuskog pravosuđa, a ta otkrića stižu deset godina nakon oslobađanja bugarskih bolničarki koje su bile lažno optužene za tu zarazu.

 
 
 
 
Moamer Gadaffi (Foto: AFP)
Moamer Gadaffi (Foto: AFP)

Shoukri Ghanem, šef Gadafijeve vlade od 2003. do 2006., zatim ministar za naftu piše u bilješkama okrivenim nakon njegove smrti 2012., o aferi pet bugarskih bolničarki i jednom palestinskom liječniku koji su bili u zatvoru do 1999. do 2007. i oslobođeni nakon kampanje u Francuskoj.

Ghanem u bilješkama navodi da ga je 2007. posjetio Mohamaed El Khadar, član istražnog povjerenstva pokrenutog u Libiji za oslobađanje bolničarki, izvijestila je francuska internet stranica Mediapart.

Abdalah Senousse, šef vojne obavještajne službe je ispričao u istrazi da je zajedno sa šefom libijskih specijalnih službi Moussom Koussom nabavio zarazni virus, kojim su zarazili djecu.

Libija financirala Sarkozyja?

Podaci iz tih bilješki otkrivaju sumnje u libijsko financiranje kampanje Nicolasa Sarkozyja za predsjedničke izbore 2007. prema jednom izvoru blsikom tom predmetu.

Shoukri Ghamen je naveo da je 29. travnja 2007. bile tri isplate za kandidata za francuske predsjedničke izbore od najmanje 6,5 milijuna eura, prema tom izvoru.

Moussa Koussa živi u egzilu, Abdalah Senoussi je izručen u rujnu 2012. iz Mauritanije u Libiju gdje će mu se suditi. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se