Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda se uvede pomorski embargo

G8 bez dogovora oko vojne intervencije u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbogatije zemlje svijeta okupljene u skupini G8 nisu se uspjele dogovoriti o vojnoj intervenciji u Libiji, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe koji je priznao kako nije 'uvjerio' partnere u svezi s tim pitanjem.

'Zasad ih nisam uspio uvjeriti', rekao je Juppe za radio Europe 1, nakon radne večere koju je jučer imao s kolegama iz SAD-a, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana. Podsjetio je da su Francuska i Velika Britanija 'prednjačile' u zauzimanju za uvođenje zone zabrane letenja i za ciljane zračne udare kako bi se oslabila vojna moć Moamera Gadafija. 'Gadafi skuplja bodove', rekao je.

Pročitajte i ovo Intervencija vatrogasaca u Bukevju noćna akcija FOTO Eksplodirala plinska boca, požar zahvatio i automobile Intervencija vatrogasaca u Makarskoj - 3 Traži dom FOTO Intervencija koja se rijetko viđa! Sve je počelo pozivom iz lokalne trgovine: "Opasnost je posvuda, pogotovo za ove malene"

>> Gadafijeve snage osvojile Bregu

Ne govoreći izravno o sudbini Bengazija, uporišta libijske pobune i drugog po veličini grada u zemlji, francuski ministar je priznao da međunarodna zajednica najvjerojatnije neće moći spriječiti pukovnika Gadafija da ga zauzme. 'Danas za to nemamo vojnih mogućnosti budući da međunarodna zajednica nije odlučila da ih osigura', rekao je.

Ministri G8 su se dogovorili da će što prije nastaviti pregovore u UN-ovu Vijeću sigurnosti kako bi pripremili rezoluciju kojom će pojačati pritisak na libijskog čelnika, dodao je Juppe koji je spomenuo mogućnost uvođenja pomorskog embarga. Ministri G8 dogovorili su se i da će u svaku akciju za Libiju pozvati arapske i afričke zemlje. Razgovori ministara vanjskih poslova nastavljeni su danas ujutro, a njihov se završetak očekuje rano poslijepodne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene