Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji dan summita u Elmauu

G7 prijeti novim sankcijama Moskvi, no ove fotografije Merkel i Obame izazvale su veću pažnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
G7 zaprijetio je oštrijim sankcijama Rusiji pogorša li se stanje na istoku Ukrajine, navodi se u ponedjeljak u zaključcima summita među kojima je i podrška čelnika te skupine da se globalno zagrijavanje ograniči do 2 stupnja Celzijevih.

Ipak, društvene mreže i mediji zapazili su dvije zanimljive fotografije tijekom druženja čelnika G7. Protagonisti su njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama, no tema tog razgovora nije poznata.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

Sporazum je važna pobjeda njemačke kancelarke Angele Merkel koja se pridružila francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu u pozivu čelnicima G7 da podupru cilj ograničenja rasta temeprature u sklopu priprema za konferenciju o klimi u studenome.

I Merkel i Hollande žele izbjeći da ta konferencija u Parizu završi neuspjehom poput one iz 2009. u Kopenahagenu koja nije donijela jedinstvene obveze u borbi protiv klimatskih promjena. Čelnici najsnažnijih svjetskih gospodarstava dogovorili su se nastupiti solidarno prema "ruskoj agresiji u Ukrajini", kako je to nazvao američki predsjednik Barack Obama.

Kancelarka Merkel je u nedjelju za tv ZDF rekla kako je jasno da će G7 poslati "jedinstveni signal" i da "se sankcije mogu ukinuti tek kada se ispune uvjeti" i Rusija "počne poštovati ukrajinski suverenitet".

POLITIČKI ZAOKRET? 'Mi trebamo Rusiju kao konstruktivnog partnera'

Bijela kuća istaknula je da se potpuno slaže s Berlinom u tome da ukidanje sankcija treba uvjetovati ruskim poštivanjem sporazuma iz Minska, što se osobito odnosi na uspostavljanje prekida vatre o kojemu su u veljači s Putinom dogovorili kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

Grčka kriza bila je na dnevnom redu svjetskih čelnika ponovno u ponedjeljak, a pregovorima se pridružila i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Nedugo prije sastanka Hollande-Obama, Francuska je pozvala Sjedinjene Države da upotrijebe svoj utjecaj kako bi se ublažili zahtjevi MMF-a prema Ateni. Bilo bi vrlo korisno kada bi Obama MMF-u poručio da se "postave uvjeti, ali da se pritom vodi računa o tomu da budu razumni", kazao je za AFP neimenovani francuski izvor.

Pitanje Ukrajine i zastoj u pregovorima s Grčkom i njezinim međunarodnim vjerovnicima zasjenili su službeni dio programa summita G7, foruma kojim Njemačka trenutačno predsjeda, a čine ga još i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan.

Globalno zagrijavanje ipak je dominiralo radom sastanka na vrhu završnog dana skupa u Bavarskoj. Kao bivša ministrica za okoliš i znanstvenica, Merkel je podržavala borbu protiv globalnog zatopljenja u cijeloj svojoj političkoj karijeri.

Posljednji dan summita u Elmauu velikim je dijelom posvećen borbi protiv terorizma i razvojnoj pomoći. U radu summita sudjelovali su šefovi država i vlada zemalja Bliskog istoka i Afrike.

Najiščekivaniji je bio govor novoga nigerijskog predsjednika Muhamada Buharija čiji je prioritet, od dolaska na vlast u svibnju, borba protiv pripadnika Boko Harama. Buhari se oko podneva sastao s francuskim predsjednikom Hollandeom. Francuska, koja je u Maliju vojno prisutna s 3000 vojnika, u posljednjih je nekoliko mjeseci potaknula vojnu suradnju Nigerije sa susjednim Čadom, Nigerom i Kamerunom u zajedničkoj borbi protiv Boko Harama.

Sudionici summita G7 razgovarali su i o borbi protiv džihadista IS-a u Iraku i Siriji u prisutnosti iračkog premijera Haidera al Abadija, a planiran je i njegov susret s Obamom kako bi se napetosti između Bagdada i Washingtona ublažile. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene