Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvare im prosjek

G-20 optimističan oko rasta, ali uzrujan zbog Grčke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina dvadeset vodećih gospodarstava svijeta G20 u pozitivnom je tonu u petak govorila o šansama za globalni gospodarski rast, unatoč tomu što su dužnosnici zabrinuti da bi izostanak dogovora Atene i međunarodnih kreditora mogao omesti polagani oporavak Europe.

U zajedničkoj izjavi nakon dvodnevnog sastanka, ministri financija i guverneri središnjih banaka G-20 pozdravili su pozitivne trendove u bogatim državama, ali su upozorili i na slabosti rastućih tržišta.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" U Hrvatskoj je osobito zabrinjavajuć pad izvoza i proizvodnje (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska usporila gospodarski rast Analiza Mislava Bage: "Ako EU uđe u recesiju, to će se osjetiti i u Hrvatskoj. Doznajte tko bi mogao biti prvi na udaru"

"Rizik za globalno gospodarstvo je uravnoteženiji od našeg zadnjeg sastanka", priopćili su ministri financija. "Kratkoročne prognoze u naprednim gospodarstvima, poglavito u eurozoni i Japanu, nedavno su se poboljšale, dok SAD i Velika Britanija nastavljaju stabilno rasti što bi moglo potaknuti snažniji gospodarski oporavak", istaknuli su.

Ipak, skupina razvijenih i rastućih tržišta, na koje otpada 80 posto globalnog BDP-a, izloženi su nekim rizicima. "Postoje važni izazovi, uključujući nestabilnost tečaja i niske inflacije, unutarnjih i vanjskih neravnoteža, visokog javnog duga i geopolitičkih napetosti", upozorili su.

Grčka u izjavi nije izrijekom spomenuta, a zamjenik turskog premijera Ali Babacan, koji je na konferenciji za novinare govorio u ime G-20, rekao je da to nije bila službena tema sastanka.

No, Grčka je sasvim sigurno bila na pameti dužnosnika, sudionika sastanka G-20 u Washingtonu, kao i sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke tijekom vikenda.

"Raspoloženje je znatno lošije nego na zadnjem sastanku", rekao je britanski ministar financija George Osborne ranije u petak, dodajući da se tema Grčka nije mogla izbjeći.

"Neki krivi korak ili pogrešna računica na bilo kojoj strani mogla bi vrlo lako vratiti europska gospodarstva u opasnu situaciju kakvu smo vidjeli prije tri do četiri godien", upozorio je Osbourne.

Atena se pokušava dogovoriti s MMF-om i europskim kreditorima i ublažiti rigorozne uvjete koje su nametnuli kreditori. Do postizanja sporazuma novac je na čekanju. Napredak u pregovorima je, međutim, vrlo spor i Grčka bi mogla ostati bez novca uoči otplate rate kredita idućeg mjeseca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene