Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još 60 cm vode

Fukushima: Visoka razina radijacije, ostalo još malo vode u reaktoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan o japanskih onesposobljenih reaktora još uvijek ima smrtonosno visoku razinu radijacije i gotovo da više nema vode koja bi ga hladila, prema posljednjem pregledu koji potvrđuje sumnje o nestabilnosti nuklearke Fukushima oštećene u prošlogodišnjem tsunamiju.

Oprema za pregled koja u sebi sadrži malu video kameru, termometar, dozimetar i vodomjer korištena je kako bi se prišlo oštećenom području u reaktoru broj dva, javlja APTN.

Prikupljeni podaci pokazuju da je šteta od nesreće toliko velika, da će vodstvo tvornice morati razviti specijalnu opremu koja će moći izdržati tešku radijaciju prilikom stavljanja nuklearke izvan pogona, odnosno gašenja svih reaktora nuklearke, što je proces koji će trajati nekoliko desetljeća.

Reaktor broj dva, je jedini koji su službenici mogli bliže ispitati do sada, a druga dva reaktora koja su također oštećena, mogla bi biti i u mnogo lošijem stanju.

>> Prošlo je godinu dana od potresa i tsunamija koji su šokirali cijeli svijet

Ispitivanje je u utorak provedeno s industrijskim endoskopom koji je u komori detektirao razinu radijacije i do deset puta veću od smrtonosne doze. Službenici tvornice rekli su da je više od pola otopljenog goriva izašlo van jezgre reaktora i palo na pod primarne izolacijske komore, a dio se razlio po zidovima.

To vjerojatno šalje razinu radijacije do opasno visokih 70 siverta po satu u kontejner. Ova brojka daleko premašuju najvišu razinu prije zabilježenih 10 siverta po satu, koja je bila otkrivena oko ispušnog kanala kojeg dijele broj 1 i 2 jedinica prošle godine.

Ispitivanje je također otkrilo da prostor komore ima vodu za rashlađivanje do 60 centimetara, daleko ispod deset metara ispod onoga što je bilo kada je tvornicu Vlada proglasila sigurnom u prosincu. I dalje se pumpa voda u reaktor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene