Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strujni kvar

Fukushima: Obnovljena opskrba strujom nakon kvara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Operater japanske nuklearne centrale Fukushima Daiichi djelomično je uspostavio sustav hlađenja bazena za pohranu upotrijebljenog nuklearnog goriva, zaustavljen strujnim kvarom prethodne večeri.

Opskrba strujom je u ponedjeljak prekinuta iz nepoznatih razloga, objasnio je u utorak ujutro glasnogovornik Tokyo Electric Power (Tepco) Kenichi Tanabe. Dodao je da je kvar na opskrbi uzrokovao zaustavljanje sustava hlađenja bazena za pohranu upotrijebljenog goriva reaktora 1, 3 i 4.

Djelomična uspostava opskrbe strujom potom je omogućila pokretanje sustava hlađenja bazena reaktora 1, istaknuo je Tepco kasnije u priopćenju. Elektrana je dodala da bi sustavi hlađenja bazena reaktora 3 i 4 trebali funkcionirati normalno kasnije tijekom dana.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

>> FOTOGALERIJA Japan prije dvije godine i danas

Zadnji sustav hlađenja koji je u kvaru, onaj bazena za skladištenje nazvan 'centralnim', podalje od pravih reaktora, trebao bi proraditi u srijedu, dodaje Tepco, što bi riješilo problem. 'Nije zabilježena značajnija promjena razine radioaktivnosti našim mjernim instrumentima u blizini', istaknuo je Tanabe, odbacujući mogućnost nove krize.

Incident nije pogodio unos vode u reaktore 1 i 3, čije je gorivo rastopljeno nakon nesreće 2011. godine, dodao je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene