Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne reforme

Fuele: Ne mogu se pretvarati da se u Bosni i Hercegovini stvari kreću u dobrom pravcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele ocijenio je kako u BiH i dalje nema pomaka naprijed.

Bosna i Hercegovina ne kreće se ni u kojem pravcu, a njeni politički lideri do sada su pokazali kako se mogu učinkovito dogovoriti tek o tome da nastave blokirati put BiH ka Europskoj uniji, poruka je što ju je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u srijedu uputio bosanskohercegovačkoj javnosti u povodu objavljivanja godišnjeg izvještaja EU o napretku BiH.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

U kolumni koju je objavio sarajevski 'Dnevni avaz' Fuele je konstatirao kako se BiH i dalje nalazi u situaciji koju diktira opredijeljenost da njome dominiraju nacionalni ili stranački ciljevi.

'Ne mogu se pretvarati da se u Bosni i Hercegovini stvari kreću u dobrom pravcu. Ustvari, ne kreću se ni u jednom pravcu', napisao je Fuele.

>> Političari se ne mogu dogovoriti: BiH pred sankcijama Europske komisije!

Istaknuo je kako već neposredno susjedstvo BiH pokazuje da se može bolje. Pritom je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska već punopravna članica EU, dok zemlje poput Srbije, Kosova, Crne Gore a u posljednje vrijeme i Albanije čine značajne napore na putu ka članstvu.

Da bi se dostiglo te zemlje u Bosni i Hercegovini je potrebno pokazati podjednaku dozu odlučnosti za provedbu reformi, a na prvom je mjestu provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci', odnosno uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu, istaknuo je Fuele.

'Rješenje ovog pitanja prokrčit će put stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vjerodostojnom zahtjevu BiH za članstvo u EU', napisao je Fuele te pozvao i na provedbu druge važne zadaće - uspostave mehanizma koordinacije između EU i različitih razina vlasti u BiH objašnjavajući kako ustavni ustroj BiH ne može biti izgovor za izostanak dogovora.

Fuele je od vlasti BiH zatražio i prilagodbe u trgovinskim odnosima s EU koje proistječu iz pristupanja Hrvatske Uniji.

'Ovo neriješeno pitanje baca sjenu na odnose s EU iako, ironično, dokazuje da lideri zemlje imaju potencijal dogovoriti se o europskim pitanjima, barem kada je u pitanju blokiranje pregovora', napisao je Fuele.

Zaključio je kako raznolikosti u BiH trebaju biti pokretači rasta i dinamičnosti jer i cijela EU počiva na jedinstvu u različitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene