444852
444852
444852
444852
444852

Fronta Nusra odvojila se od Al Kaide

  • , 28.07.2016., 22:05
  • Autor:
  • komentara

Fronta Nusra, koja je na američkoj listi terorističkih organizacija, isključena je iz sporazuma o primirju u Siriji postignutog u veljači.

 
 
 
 
Čelnik Nusre (Foto: AFP)
Čelnik Nusre (Foto: AFP)

Fronta Nusra odvojila se od Al Kaide i preimenovala u Jabhat Fatah al Sham kako međunarodna zajednica, SAD i Rusija više ne bi njezinu povezanost s Al Kaidom koristili kao izgovor za napade na Sirijce, rekao je u četvrtak čelnik te islamisitčke skupine Abu Mohamad al-Golani.

Rusija i SAD razgovaraju o boljoj suradnji u borbi protiv skupine koja se smatrala ogrankom Al Kaide u Siriji.

Fronta Nusra je najmoćnija skupina u Siriji koja se s jedne strane bori protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a s druge protiv Islamske države.

SAD ju je stavio na popis terorističkih organizacija iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih skupina kojima pružaju potporu Washington i njegove arapske saveznice.

Čelnik Al Kaide, Ayman al-Zawahri rekao je u četvrtak da se Fronta Nusra može organizacijski odvojiti od nje ako joj je to potrebno kako bi sačuvala svoje jedinstvo i nastavila borbu u Siriji.

"Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije", rekao je Zawahri u audio izjavi upućenoj Fronti Nusri.

"Bratstvo islama među nama je jače od bilo koje organizacijske pripadnosti... vaše jedinstvo nam je važnije od bilo kakvih organizacijskih veza", dodao je. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se