Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fried: 'Neovisno Kosovo u najboljem interesu Srbije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried jednom ponovio je stajalište administracije predsjednika Georgea W. Busha da Kosovu treba zajamčiti neovisnost, izvijestio je u subotu Glas Amerike (VOA).

Fried je dodao kako je neovisno Kosovo u najboljem interesu Srbije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu'

Obraćajući se novinarima u State Departmentu, pomoćnik državne tajnice je rekao kako bi jednostrano priznavanje neovisnosti Kosova bila najgora solucija, ali da bi odgađanje donošenja konačne odluke samo vodilo do nestabilnosti.

Američki dužnosnici traže od čelnika u Beogradu da priznaju kako je pokojni Slobodan Milošević izgubio Kosovo kad se zaratio s NATO savezom i počinio zločine protiv stanovništva ove pokrajine.

Komentirajući nedavne antiameričke primjedbe srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, Fried je rekao kako to neće imati učinak na američko politiku dobre volje prema Srbiji, navodi u svom izvješću VOA.

The New York Times u subotu pod naslovom "Nagovještaji novih kosovskih pregovora kako bi se Rusiju uključilo u raspravu", piše kako je američki izaslanik za Kosovo Frank Wisner u petak rekao kosovskim čelnicima da su zapadne zemlje voljne potaknuti nove pregovore "ne da bi odgađale ono što treba biti ishod, već kako bi razjasnile svijetu
da se sve pokušalo".

Ideja, koja slijedi nedavni sličan prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, jest da se omoguće novi pregovori između Srbije i čelnika kosovskih Albanaca u idućih četiri do šest mjeseci, piše NYT.

Sarkozy je predložio da bi, ukoliko se na pregovorima ne postigne rješenje, Kosovo postalo neovisno. 

Želja Amerikanaca da Kosovo dobije neovisnost ovoga ljeta gurnuta je unatrag kada je Sarkozy iznio svoj plan.

Srbija je naznačila da će se usprotiviti takvim pregovorima, naveo je The New York Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene