Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv nepoznate osobe

Francusko pravosuđe pokrenulo formalnu istragu o nesreći Germanwingsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusko pravosuđe zaduženo za istragu o nesreći aviona A320 Germanwingsa u ožujku na jugu Francuske, otvorilo je formalnu istragu protiv nepoznate osobe zbog ubojstva iz nehaja, izjavio je u četvrtak tužitelj u Marseilleu.

Tužitelj Brice Robin, koji je primio obitelji žrtava 11. lipnja, istaknuo je tom prigodom da francuski kazneni zakon "zabranjuje pokretanje sudskog postupka za ubojstvo s predumišljajem kada počinitelj nije živ".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kobni kopilot VIDEO Objavljena snimka Lubitza tijekom vježbi na letovima za pilota Slika nije dostupna Njemačka policija otkriva Lubitz je na dan kobnog leta trebao biti na bolovanju, doznake je poderao

Budući da je poginuo u nesreći, pravosuđe kopilota Andreasa Lubitza (27) ne može goniti. Umjesto toga, otvorena je istraga za ubojstvo iz nehaja koja bi trebala utvrditi eventualnu odgovornost Lufthanse, Germanwingsa, regulatornih vlasti ili liječnika. Postupak koji će voditi trojica sudaca trebao bi jasno pokazati jesu li postojale "pogreške ili nedostaci u utvrđivanju zdravstvenog stanja Andreasa Lubitza od strane kompanije Lufthansa".

Lubitz je namjerno srušio letjelicu 24. ožujka u francuskim Alpama, pri čemu je poginuo zajedno s još 149 drugih putnika i članova posade. Tužitelji su ranije pronašli dokaze da je Lubitz, koji je patio od teške depresije, istraživao metode samoubojstva i krio bolest od poslodavca.

Slučaj Germanwings: Francuska službeno otvara istragu za ubojstvo iz nehata

Robin je ranije kazao da je Lubitz "u pet posljednjih godina posjetio 41 liječnika", od kojih je kod njih sedmero na pregledu bio u mjesecu koji je prethodio nesreći.

Lubitz "koji je stalno bio zabrinut zbog svog zdravlja" i bojao se gubitka vida patio je od teške depresije, od "psihoze koju su pratile životne poteškoće", objasnio je na konferenciji za novinare 11. lipnja nakon susreta s članovima obitelji žrtava nesreće.

Brice je rekao i da je Lubitz imao problema s vidom te da je zbog dugogodišnjih zdravstvenih problema, među kojima je naveo i depresiju, bio nesposoban za upravljanje zrakoplovom.

Francuski je tužitelj rekao i da su njemački istražitelji potvrdili da je Lubitz na internetu tražio lijekove poput diazepama, načine da se ubije i rješenje svojih problema s vidom.

U nesreći zrakoplova A320 njemačkog niskotarifnog prijevoznika Germanwingsa u francuskim Alpama 24. ožujka poginulo je 150 osoba. Istraga je utvrdila da je letjelicu namjerno srušio njemački kopilot Lubitz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene