Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažna Macronova poruka

''Francusko-američko prijateljstvo 'ništa nikad neće rastaviti'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron snažno je u petak pozdravio prijateljstvo između Francuske i Amerike koje "ništa nikada neće rastaviti", te je pozdravio nazočnost svog počasnog gosta na mimohodu povodom Dana Bastille, američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Francuska je u svojoj povijesti imala "sigurne saveznike, prijatelje koji su joj pomagali" a "SAD su među njima, stoga nikad nas ništa neće rastaviti", rekao je nakon svečanog mimohoda, koji ove godine koincidira sa stogodišnjicom ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svjetski rat.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza

"Velika je čast predstavljati Sjedinjene Države na ovoj velikoj paradi 14. srpnja. Čestitke predsjedniku Macronu", napisao je na Twitteru nakon odlaska Trump, u poruci uz koju je i fotografija s Macronom snimljena za vrijeme mimohoda.

Na toj velikoj paradi na najpoznatijoj francuskoj aveniji - Elizejskim poljanama, sudjelovalo je 3.700 francuskih vojnika koji su marširali, kao i 211 vozila, 241 konj, 63 aviona i 29 helikoptera.

U sklopu svečanosti bilo je i nadlijetanje borbenih zrakoplova dviju zemalja koje simbolizira vojnu suradnju Francuske i SAD-a na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta. Parada na Elizejskim poljanama uslijedila je nakon dana razgovora Trumpa s Macronom, obilaska Pariza za prve dame, te večere za četvero u restoranu na Eiffelovu tornju.

Svečanosti privode kraju posjet koji je Macron želio iskoristiti da ojača francuski položaj na svjetskoj pozornici, a također bi mogao pomoći američkom čelniku koji je zbog stajališta o klimatskim promjenama i slobodnoj trgovini ostao bez međunarodnih prijatelja.

Trump, koji je predmet istrage o navodnoj ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. čini se da je u četvrtak ostavio vrata otvorenima za daljnje razgovore o pariškom klimatskom sporazumu iz kojeg je povukao svoju zemlju ranije ove godine.

Na svečanom mimohodu dvojica čelnika države sjedila su zajedno, komunicirajući međusobno vrlo srdačno, dok su borbeni zrakoplovi nadlijetali.

Trump je salutirao dok je vojno osoblje - neki odjeveni u vojne odore iz Prvoga svjetskog rata - prolazilo a u pozadini im je bio Slavoluk pobjede.

Za Francusku, ovogodišnji Dan Bastilje ima dodatnu važnost kao prva godišnjica jednog od najsmrtonosnijeg napada islamističkih ekstremista u zadnjih nekoliko godina.

Stoga će Macron otputovati tijekom dana u Nicu gdje će se pridružiti komemoraciji za 86 osoba koji su poginuli kad je Tunižanin kamionom nasrnuo na mnoštvo koje se zateklo na šetalištu u tom gradu prije godinu dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene