Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafi: Obamu ću voljeti kao sina

VIDEO: Srušeni avion iznad Benghazija je pobunjenički

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski vojni izvor je za Reuters potvrdio da nad Libijom već lete francuski izviđački avioni.

Listen!

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon na jugu Libanona Izrael gađao selo i ubio Hezbolahova zapovjednika Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva

U Parizu je pod pokroviteljstvom UN-a počeo summit Europske unije i Arapske lige o stanju u Libiji, a agencija Reuters prenosi iz diplomatskih izvora da bi odmah po završetku razgovora o koodiniranoj akciji mogli početi zračni udari. Po tom izvoru, Francuska, Britanija i Kanada bi zajednički sudjelovale u početnoj fazi intervencije. Sjedinjene Države bi se uključile nakon toga, a arapske zemlje bi se pridružile naposljetku.

Novinar britanskog lista Guardian putem Twittera je objavio kako ratni zrakoplov oboren iznad Benghazija ne pripada Gadafijevoj vojsci.

'Da, pobunjenici na jugozapadnoj borbenoj liniji u Benghaziju rekli su mi da je avion njihov. To je potvrdilo i revolucionarno vijeće', napisao je na Twitteru novinar. Spomenuti britanski list informaciju je objavio na svojim stranicama. Informaciju je potvrdila i agencija AFP, kao i Sky News.

Pobunjenici su iznad Benghazija srušili vojni zrakoplov, javlja reporter AP-a koji je vidio avion u plamenu. Rano jutros je počelo bombardiranje nakon čega je viđen zrakoplov iznad grada. U Benghaziju se dižu dva velika stupa dima.

Libijske snage lojalne Moameru Gadafiju ušle su u jutros u Bengazi i sa tenkovima, prenosi BBC, prisiljavajući pobunjeničke snage na povlačenje i prkoseći zahtjevima međunarodne zajednice za trenutačnim prekidom vatre, prenose agencije.



Glasnogovornik libijskih pobunjenika rekao je da su Gadafijeve snage ušle u grad, pozivajući istodobno zapadne sile u pomoć.Borbe oko Bengazija izbile su unatoč obećanju libijske vlade da će poštovati prekid vatre.

>> Gadafijeve snage idu prema Bengaziju, Obama mu dao ultimatum

Gadafi je i pismeno odgovorio na rezoluciju UN-a o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije. Ono je upućeno francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, britanskom premijeru Davidu Cameronu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. 'Libija nije vaša, a rezolucije UN-a nemaju mandat. To je nepravda i očita agresija. Nemate pravo uplitati se u naše unutarnje poslove', napisao je u pismu Gadafi.

Uputio je pismo i američkom predsjedniku Baracku Obami, koje je glasnogovornik pročitao na konferenciji za medije u Tripoliju. 'Reako sam ti i prije da ako Libija i SAD uđu u rat, bože sačuvaj, uvijek ću te voljeti kao sina', poručio je Obami Gadafi, a prenosi Telegraph. U pismu tvrdi kako je sav narod uz njega i da sve što on radi u toj zemlji, jest da se bori protiv al-Qaide.

Gadafi je već ranije izjavio kako nema opravdanja za UN-ovu rezoluciju kojoj je cilj okončati nasilje u Libiji te ju je nazvao 'očitim kolonijalizmom', objavila je al Jazeera.

Al Jazeera prenosi da je Gadafijev komentar uslijedio nakon što je libijski ministar vanjskih poslova Moussa Koussa odgovorio na rezoluciju, no zasad je nepoznato gdje je dao tu izjavu koja je objavljena na televiziji.

'To je očiti kolonijalizam. Za to nema nikakvog opravdanja i imat će ozbiljne posljedice za Mediteran i Europu', rekao je Gadafi. Godine 2011. oni nas koloniziraju, masakriraju i uvode zonu zabrane letenja, izvode napad za napadom. Otkud taj rasizam? Otkud ta mržnja?', upitao je libijski vođa.

U roku od nekoliko sati

Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud izjavio je jučer kako očekuje da će vojna intervencija u Libiji početi u satima nakon današnjeg summita u Parizu. 'Sutra će se u Parizu održati summit svih glavnih sudionika operacije i diplomatskih napora. Mislim da će to biti dobar trenutak za slanje posljednjeg signala', rekao je Araud BBC-u.

'To su SAD, Velika Britanija i Francuska koji su postavili ultimatum i uvjete u vezi s prekidom vatre. Stoga pretpostavljam da ćemo nakon summita, u roku nekoliko sati, pokrenuti vojnu akciju', istaknuo je francuski veleposlanik. Američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski premijer David Cameron razgovarat će u subotu u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem i arapskim čelnicima o idućim potezima u Libiji.

Američke službe: Gadafi namjerno nastavio s napadom na Bengazi

Unatoč proglašenju primirja, snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju nastavljaju napredovanje prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, objavio je jučer američki dužnosnik zadužen za nacionalnu sigurnost. Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su pokreti progadafijevih snaga 'namjerni'. Ta je obavještajna procjena utemeljena na službenim izvještajima američkih agencija za nacionalnu sigurnost, dodao je.

On je također rekao kako američke službe imaju informacije da Gadafijeve snage nastavljaju bombardiranje zapadnog grada Misrate, gdje je prema bolničkim izvorima jučer poginulo 25 ljudi. Libijska vlada objavila je da su njezine snage prekinule sva borbena djelovanja od proglašenja primirja ranije u petak. Američki dužnosnik procijenio je kako razvoj događaja na terenu upućuje na to da se vojne akcije protiv pobunjenika nastavljaju, iako je Gadafi obećao da će podržati prekid vatre. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene