Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro novi javni prosvjed

Francuski senat podržao legalizaciju gay brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski je senat većinom glasova prihvatio prijedlog zakona koji dopušta istospolne brakove i otvara put posvajanju djece u takvim zajednicama.

Senat, gornji dom francuskog parlamenta, prihvatio je u noći na srijedu prvi i najvažniji članak zakonskog prijedloga o istospolnoj bračnoj zajednici unatoč oštrom protivljenju senatora desnice i prosvjeda javnosti.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Prvi članak koji dopušta brak osobama istog spola prihvaćen je bez izmjena u odnosu na prvo čitanje. Glasovanje se time smatra konačnim, osim ako ne bude odbačen cjelokupni zakonski prijedlog.

>> Francuska korak bliže legalizaciji gay brakova

Zakon su već prihvatili u donjem domu, Nacionalnoj skupštini, čime je ljevica, na vlasti u Francuskoj od 2012., pokrenula obećanu društvenu reformu.

Zakonski prijedlog otvara put istospolnom braku i posvajanju djece u njemu. U Nacionalnoj skupštini prihvaćen je velikom većinom u prvom čitanju 12. veljače, nakon dvotjednih žučljivih rasprava i više od 5.000 amandmana.

Za istospolni brak glasovao je najveći dio senatora ljevice: socijalisti, komunisti i zeleni. Velika većina oporbene desnice glasovala je protiv.

Istospolnom braku protivi se velik dio francuske javnosti. U srijedu su protivnici "braka za sve" pozvali na idući veliki nacionalni prosvjed 26. svibnja, nakon dva prethodna 13. siječnja i 24. ožujka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene