Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadržan 10 sati!

Francuski povjesničar Henry Rousso zamalo deportiran iz SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski povjesničar Henry Rousso, stručnjak za holokaust i nacističku okupaciju u Francuskoj, nedavno je zamalo vraćen iz Sjedinjenih Država kamo je doputovao kao gostujući predavač na sveučilište u Teksasu.

Rousso (62) je francuski Židov rođen u Egiptu. Sveučilišni je profesor i ravnatelj Odjela za istraživanja u francuskome Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije

"Zadržali su me 10 sati u Međunarodnoj zračnoj luci u Houstonu i zamalo me vratili natrag. Policajac koji me priveo bio je neiskusan", napisao je u subotu Rousso na Twitteru, potvrdivši priopćenje dužnosnika Sveučilišta A&M u Teksasu koji su kazali da je zadržan u zračnoj luci po dolasku u Sjedinjene Države 22. veljače.

Dužnosnici teksaškog sveučilišta uspjeli su spriječiti njegovo protjerivanje zahvaljujući angažmanu profesorice prava specijalizirane za pitanja imigranata, Fetme Maruf, objavila je internetska stranica područja u kojemu se nalazi sveučilište.

Rousso je, osim na teksaškom sveučilištu gostovao na mnogim sveučilištima i istraživačkim centrima u Sjedinjenim Državama - od Harvarda do Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu.

Profesor Richard Golsan s teksaškog sveučilišta kazao je da je francuski povjesničar "zadržan pogreškom" te je zamalo prošle srijede vraćen u Pariz zbog pogrešno protumačene vize u njegovoj putovnici.

Rousso je na Twitteru zahvalio svima koji su ga poduprli.

"Moja je situacija bila ništa u usporedbi sa situacijom u kojoj su se našli ljudi koje sam ondje susreo, a nisu bili u poziciji da se brane poput mene", napisao je francuski povjesničar.

Američki predsjednik Donald Trump je ukazom iz siječnja, što ga je američki sud u međuvremenu suspendirao, zabranio ulazak u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja, među kojima nije Egipat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene