453933
453933
453933
453933
453933

Francuski ministar: "Britanija mora ispuniti dužnost prema djeci iz Calaisa"

  • , 18.10.2016., 10:29
  • Autor:
  • komentara

Velika Britanija mora ispuniti dužnosti prema djeci migrantima bez pratnje iz izbjegličkog logora u Calaisu ('Džungli'), istaknuo je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u komentaru objavljenom u britanskom listu Guardian, samo dan nakon što je četrnaest tinejdžera premješteno u Veliku Britaniju.

 
 
 
 
Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Velika Britanija mora ispuniti dužnosti prema djeci migrantima bez pratnje iz izbjegličkog logora u Calaisu ('Džungli'), istaknuo je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u komentaru objavljenom u britanskom listu Guardian, samo dan nakon što je četrnaest tinejdžera premješteno u Veliku Britaniju.

"Francuska vlada sada je odlučila rasformirati logor u Calaisu", rekao je Cazeneuve u komentaru za list dodajući da ni London ni Pariz ne žele "ostaviti ljude s pravom na izbjeglički status na hladnoći i zimi - a najmanje žene i djecu".

Improvizirano naselje u Calaisu u Francuskoj je postalo glavnom točkom francuske izbjegličke krize i temom užarene debate među političarima, kao i stalni izvor napetosti s Velikom Britanijom, kamo žele otići mnogi migranti.

"Britanska vlada obećala pomoć"

Ministar je istaknuo da, "budući da dijele moralnu odgovornost prema njima, vlade Francuske i Velike Britanije moraju nastaviti zajedno tu operaciju".

"Britanska vlada obećala je pomoći u rješavanju krize preuzimajući neku djecu bez pratnje, od kojih je većina izrazila želju da idu u veliku Britaniju", dodao je. "Britanska vlada sada treba intenzivirati svoje napore, kako bi svaki maloljetnik bez pratnje imao primjerenu i trajnu zaštitu".

Dugoročno, dodao je, ni Velika Britanija ni Francuska neće moći izbjeći odgovornost što se tiče izbjegličke krize na našem kontinentu.

"Učiniti granicu nepropusnom"

Ministar unutarnjih poslova upozorio je da "humanitarna operacija mora biti podržana dugoročnim mjerama čija je svrha učiniti granicu kod Calaisa i ostalih luka nepropusnom".

Dodao je da su "zahvaljujući suradnji naših policija, od početka godine u Francuskoj već onemogućene 33 ilegalne mreže krijumčara ljudi u Veliku Britaniju".

Njegov je ukomentar slijedio nakon što je 14 tinejdžera bez pratnje koji su živjeli u Calaisu spojeno sa svojim rođacima u Velikoj Britaniji u ponedjeljak nakon rasformiranja francuskoga izbjegličkog logora. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se