441461
441461
441461
441461
441461

SASTAVLJEN DOKUMENT OD DEVET STRANICA Želi se spriječiti urušavanje Europske unije

  • , 26.06.2016., 16:03
  • Autor:
  • komentara

Ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke sastavili su dokument od devet stranica nazvan "Snažna Europa u svijetu nesigurnosti" u kojem predlažu zajedničku europsku sigurnosnu i migracijsku politiku, te čvršću gospodarsku suradnju.

 
 
 
 
Frank Walter Steinmeier i Jean-Marc Ayrault (Foto: DPA/PIXSELL)
Frank Walter Steinmeier i Jean-Marc Ayrault (Foto: DPA/PIXSELL)

Priznavši da je Europska unija na ozbiljnom ispitu, Frank Walter Steinmeier i Jean-Marc Ayrault rekli su kako je Unija pod velikim izazovima zbog kriza na jugu i istoku, te da se gospodarski rast oporavlja sporo. Rad na ovom dokumentu započeo je prije odluke Velike Britanije da napusti EU.

"Ni jednostavan poziv za više Europe, niti razdoblje pukog razmišljanja nisu pravi odgovor", kažu Steinmeier i Ayrault u dokumentu čiji je primjerak vidio Reuters.

"Kako bismo spriječili tiho puzajuće urušavanje našeg europskog projekta moramo biti usredotočeniji na ključne stvari, te na zadovoljavanje konkretnih očekivanja naših građana", dodali su.

Dva ministra, čije države čine jezgru EU-a, smatraju kako je važno prepoznati da države članice imaju različite apetite za produbljivanje europske integracije.

"Moramo pronaći bolje načine nošenja s različitim razinama ambicije kako bi osigurali da Europa bolje ispunjava očekivanja svih europskih građana", smatraju ministri koji su do današnjeg dana predložili tri inicijative.

Prva inicijativa je zajednička sigurnosna politika pod kojom bi Europska unija trebala uspostaviti dogovorene strateške prioritete za vanjsku i sigurnosnu politiku, te u tim područjima promicati integriranu europsku politiku.

Onim državama koje su voljne uspostaviti trajnu i strukturiranu suradnju na tom području treba to omogućiti na fleksibilan način, a države članice trebaju razmisliti i o pokretanju stalne mornarice ili dobivanju naoružanja koje bi posjedovao EU u drugim područjima.

Druga inicijativa koja je predložena jest zajednička politika azila i migracija.

"Sigurni smo da Europska unija treba uspostaviti prvu međunarodnu graničnu i obalnu stražu na svijetu", napisali su ministri, dodajući kako se "mora pronaći zajednički odgovor na rastući broj migranata koji žele ući u EU iz ekonomskih razloga". U dokumentu su se obvezali da će raditi na suzbijanju čimbenika koji uzrokuju protupropisnu migraciju.

Treća predložena inicijativa jest poticanje gospodarskog rasta i dovršavanje Ekonomske i monetarne unije (EMU). Cilj inicijative jest jačanje rasta i produktivnosti europskog gospodarstva, te nužno obnavljanje pokušaja poticanja privatnih i javnih investicija, smatraju ministri.

"Produbljivanje EMU-a neće stići kao veliki prasak, nego kao rezultat pragmatične i postupne evolucije", stoji u dokumentu.

Fiskalni kapacitet EMU-a trebao bi započeti najkasnije 2018. kako bi podržao investicije u državama članicama koje su najteže pogođene krizom, dodaje se. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se