Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati prijete milijunima prosvjednika

Francuska suočena s novim štrajkovima u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska se suočava s ozbiljnim poremećajem u željezničkom i zračnom prometu zbog štrajkova koji počinju, javljaju agencije i podsjećaju da sindikati imaju namjeru dići na noge milijune prosvjednika protiv vladinih planova o povećanju dobne granice za mirovinu.

Štrajkovi, od kojih će većina trajati 24 sata, organiziranu su na način da se podudaraju s predstavljanjem prijedloga zakona o mirovini u parlamentu u utorak. Očekuje se da će štrajkom najviše biti pogođen javni prijevoz i škole. Štrajkovi radnika u Francuskoj odraz su nezadovoljstva i prosvjeda, kao i u još nekoliko europskih zemalja poput Grčke, Španjolske, Italije i Rumunjske, protiv strogih mjera štednje koje su najavile tamošnje vlade. U utorak kreću u štrajk i radnici londonske podzemne željeznice, a razlog su otpuštanja i smanjivanje plaća.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci

Čelnici francuskih sindikata, među kojima je Didier Le Reste iz sindikata željeznica, osudio je za Le Parisien reforme kao 'brutalne', i izrazio uvjerenje da će se štrajku pridružiti oko 60 posto vozača vlakova. Sarkozy je poručio da je spreman na neke ustupke, ali da neće odustati od povećanja minimalne dobne granice za mirovinu sa 60 na 62 godine te da će se puna mirovina dobiti sa 67 a ne dosadašnjih 65 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene