Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s implantatima

Sud presudio: Proizvođač spornih implatanata mora platiti štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud je naredio njemačkoj kompaniji TUV Rheinland, koja certificira implantate, da plati 3000 eura ženama koje su dobile oštećenja.

Francuski sud donio je presudu kojom dodjeljuje kompenzaciju za 1700 žena kod kojih su se implantati u grudima izobličili.

Prošle je godine kompanija TUV, zajedno s francuskim PIP-om (Poly Implant Prothese), proglašena odgovornom za globalni skandal u zdravstvu iz 2010., kada su prijavljena razna oštećenja implantata.

Tada je Jean-Claude Mas, osnivač navedenih francuskih implantata (PIP), osuđen na zatvorsku kaznu od 4 godine i novčano kažnjen sa 75 tisuća eura, a osim njega kažnjena su i četvorica bivših šefova firme.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Karneval u Rio de Janeiru - 'Samo divne i prirodne grudi' - Silikonima veliko NE!

Sud je naveo kako je kompanija pri operacijama grudi koristila silikonski gel koji je ispod propisanog standarda, što je dovelo do pucanja mnogih implantata.

Skandal je doveo do jednog od najvećih sudskih procesa u povijesti Francuske.

Mas je na suđenjima odbacio navode da su korišteni silikoni štetni, dok je samo jedna od žena navela kako nije znala za rizike koje predstavljaju implantati.

'Žrtva prijevare'


Presuda donesena u utorak važna je poruka tisućama žena koje si ne mogu priuštiti operaciju uklanjanja implantata.

Prošle je godine šest distributera implantata zajedno sa 1700 žena podnijelo tužbu protiv kompanije TUV Rheinald s tvrdnjom da bi i površna pretraga pronašla nepravilnosti.

TUV je odbacila optužbe tvrdeći da je žrtva prijevare.

Ako apel TUV-a, predviđen ove godine, bude odbačen, žalbu bi moglo podnijeti čak 400 tisuća žena.

Odvjetnici traže kompenzaciju od 16 tisuća eura po žrtvi, čime bi se ukupna šteta za optuženu firmu mogla popeti na vrtoglavih 6 milijardi eura.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene