Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska priznala da je kontaktirala Hamas, SAD osudio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je jučer objavila da je imala neslužbene kontakte s Hamasom, militantom palestinskom skupinom koju Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Washington je odmah osudio taj potez no francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je rekao da su takvi kontakti potrebni kako bi se ocijenilo humanitarno i političko stanje na Bliskom istoku. On je rekao da su i druge europske zemlje "u tišini" činile isto, što tvrdi i Hamas.

Pročitajte i ovo Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas"

Takvi kontakti, premda skromni, pokazali su novo neslaganje glede toga kako se odnositi prema ekstremističkoj skupini koju veliki dio međunarodne zajednice ne prihvaća, prenosi AP.

Informacija o kontaktima dolazi nakon što se bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter susreo sa čelnicima Hamasa u Siriji prošlog mjeseca.

Vijest iznenađuje utoliko više što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy čvrsto stao uz Izrael otkako je preuzeo dužnost prije godine dana za razliku od njegovih prethodnika koji su njegovali tradicionalno snažne veze s arapskim svijetom. No stručnjaci su primijetili da je Sarkozy naznačio postojanje potrebe za "mostovima" govoreći o spornom Carterovom posjetu.

Govoreći za francusku radio postaju Europe-1 Kouchner je ustrajavao na stavu da se francuski kontakti s Hamsom "tijekom nekoliko mjeseci" ne mogu smatrati "odnosima" ili "pregovorima".

Kouchner nije detaljnije ulazio u sadržaj kontakta ali je rekao da je Hamas postao "fleksibilniji" iako još uvijek odbija priznati židovskoj državi pravo na postojanje.

To su "kontakti i ništa drugo, kako bi se informirali o stanju, prvo humanitarnom a potom posebice političkom. To je sve", rekao je Kouchner novinarima kasnije u ministarstvu vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene