Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Profesionalni revolucionar"

Najtraženiji terorist na svijetu ponovno na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carlos Šakal, nekoć najtraženiji svjetski terorist, u ponedjeljak se ponovno pojavio na sudu u Francuskoj zbog smrtonosnog napada u pariškoj trgovačkoj četvrti 1974. godine.

Simbol ljevičarskog terorizma Carlos Šakal, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, već se više od 20 godina nalazi u francuskom zatvoru gdje služi doživotnu kaznu. 

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Danas 67-godišnjaka, uhitile su francuske profesionalne snage u Sudanu u kolovozu 1994. godine, i od tada više nije izlazio iz zatvora u Francuskoj. Na prvom suđenju za ubojstvo trojice muškaraca u Parizu, među kojima dvojice policajaca 1975. u Parizu, osuđen je 1997. na doživotni zatvor. Optužen da je i da je organizirao četiri odvojena teroristička napada u Francuskoj 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi

Poseban sud u Parizu osudio je državljanina Venezuele 2011. godine na dodatnu doživotnu kaznu, a u presudi se navodilo da mora odslužiti najmanje 18 godina u zatvoru. Prema prethodnoj doživotnoj kazni iz 1997. godine već je 2012. mogao uputiti molbu za prijevremeno puštanje, no zbog nove presude iz 2011. ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu još dugi niz godina.

Novo suđenje na kojem se pojavio u ponedjeljak, odnosi se na napad ručnom bombom koju je Šakal bacio iz jednog restorana u trgovačkoj četvrti u Parizu. Ubijeno je dvoje ljudi, a 34 osobe su ozlijeđene. Optužen je za ubojstvo prvoj stupnja, a ako ga osude, marksistički gerilac bi mogao dobiti i treću doživotnu kaznu.

Na početku suđenja Šakal je kazao kako se "manipulira pravdom" 42 godine nakon napada. Zanijekao je umiješanost u napad i izjasnio se da nije kriv. Za sud je izjavio da mu je zanimanje "profesionalni revolucionar" te da se u zatvoru osjeća dobro.

Njegova dugogodišnja odvjetnica i zaručnica Isabelle Coutant-Peyre tvrdi kako nitko od svjedoka u restoranu Drugstore Publicis nije opisao njezinog klijenta.

Slučaj se vodi na specijalnom sudu, pred profesionalnim sucima i bez porotnika, kao što je slučaj sa svim suđenjima za terorističke napade u Francuskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene