Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokloni vrijedni milijardu eura

Francuska: Ministar financija optužen za nepotizam i sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusku vladu potresa novi skandal. Ministar rada prisiljen je braniti se od kritika za nepotizam i sukob interesa.

Njegovo ime pojavilo se u sudskom procesu oko upravljanja imovinom Liliene Bettencourt. Ona je najbogatija Francuskinja i suvlasnica L'oreala, jedne od najvećih svjetskih kozmetičkih kompanija. Utvrđeno je kako je ministrova supruga i to njegovom intervencijom svojedobno postala financijska savjetnica Liliene Bettencourt.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

Snimke razgovora Lilien Bettencourt i njezina glavnog savjetnika nisu samo iznenadile sud već i podigle prašinu u francuskom parlamentu. Na snimci glavni savjetnik bogate Francuskinje njoj govori kako ministar Woerth zahtijeva da kompanija angažira njegovu suprugu. U tom je trenutku Woerth bio na čelu ministarstva zaduženog za progon utajivača poreza. Ministar i supruga negiraju bilo kakav sukob interesa. Vlada je izložena žestokim kritikama oporbenih socijalista.

Snimke koje je u luksuznoj vili Liliene Bettencourt potajno snimio sobar izazvale su buru ali i pravnu dvojbu. 'Mislim da nije dobro što prvi put u pravosudnoj posvijesti sud nije odlučio da se privatni razgovori s odvjetnikom ne mogu snimiti i predati kao dokaz', rekao je Georges Kiejman odvjetnik Liliene Bettencourt.

Spor između suvlasnice kozmetičkog diva L'Oreal Liliene Bettencourt i njezine kćeri Francoise već mjesecima privlači pozornost francuske javnosti. Francoise želi majci ograničiti raspolaganje imovinom tvrdeći da više nije uračunljiva. Snimke razgovora to navodno potvrđuju. 'Najvažnije je da sve saznamo i da se ove snimke prihvate kao dokazi i da sud ocijeni njihov doseg', rekao je Olivier Metzner, odvjetnik Francoise Myers-Bettencourt.

Francoise majčinog dugogodišnjeg prijatelja fotografa Baniera optužuje da je pokušao iskoristiti stanje u kojem je 87-godišnja Liliene. U proteklih nekoliko godina poklonila mu je više od milijardu dolara. Bettencourt je prema magazinu Forbes među 20 najbogatijih ljudi na svijetu. Njezin se imetak procjenjuje na oko 20 milijardi dolara. Majka i kći više ne razgovaraju. A vlada premijera Filona zbog ministra Verta i njegove suprug, pod paljbom je javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene