Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Francuska ljevica ima dobre izglede na predstojećim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdeset šest milijuna birača pozvano je u nedjelju na prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj na kojima ljevica ima dobru početnu poziciju, mjesec dana nakon dolaska socijalista Francoisa Hollandea na predsjedničku dužnost.

'Ništa nije sigurno', piše ipak lijevi dnevnik Liberation na naslovnici u subotu, ističući da su ovi izbori 'treći krug' predsjedničkih izbora.

Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, piše list, zanimljivo će biti doznati hoće li nova skupština biti 'ružičasta' ili 'zeleno-ružičasto-crvena', to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Emmanuel Macron SITUACIJA SE KOMPLICIRA Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu, ljevica poručila: "Ovo je potpuni debakl za predsjednikovu stranku"

>> Što Francuzi misle o novoj prvoj dami?

Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja pošto je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto.

Francois Hollande koji nije sudjelovao u kampanji, u četvrtak je ponovo pozvao Francuze da mu omoguće 'natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu' kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.

Za izbore će biti presudan odaziv birača od kojih tek šezdestak posto može glasovati izvan mjesta boravka. Na nedavnim predsjedničkim izborima odaziv je bio 80 posto. Ukupno 6.603 kandidata natječe se za 577 zastupničkih mjesta. Drugi krug će se održati 17. lipnja.

Posebnost ovogodišnjih izbora je što jedanaest izbornih jedinica zastupa Francuze u inozemstvu koji prvi put mogu sudjelovati na nacionalnim izborima putem interneta, uz glasovanje na biralištima i dopisnim putem.

Na ovim izborima u škakljivu položaju je političar centra Francois Bayrou koji će nakon lošeg rezultata na predsjedničkim izborima (9 posto) teško sačuvati svoje mjesto zastupnika iz departmana Pyrenees-Atlantiques, na jugozapadu Francuske.

Premijer Jean-Marc Ayrault, i sam kandidat u Nantesu, na zapadu zemlje, upozorio je da će članovi vlade koji su se kandidirali na izborima morati otići s dužnosti ako budu poraženi. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene