Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč skandalu

Francuska ljevica i dalje veliki izborni favorit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska ljevica i dalje je veliki favorit na predsjedničkim izborima 2012., jer posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da bi u ovom trenutku i nasljednici posrnulog Dominiquea Strauss-Kahna odnijeli uvjerljivu pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem ili nekim drugim predstavnikom političke desnice, objavile su u utorak agencije.

Rezultati ankete koju je za tjednik Paris Match obavio istraživački institut BVA u utorak su, piše AFP, pokazali kako bi u prosjeku 57 posto Francuza danas glasovalo za nekog kandidata ljevice na izborima zakazanim za travanj i svibanj iduće godine, dok pobjedu desnice priželjkuje 38 posto ispitanika. Ljevica je tako u odnosu na tjedan prije dobila jedan posto glasača, a desnica izgubila dva posto.

Anketa, provedena 20. i 21. svibnja, tjedan dana nakon uhićenja bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna u New Yorku zbog optužbi za pokušaj silovanja hotelske sobarice, pokazuje da bi Sarkozy glatko izgubio od oboje kandidata ljevice za koje se oćekuje da bi se mogli kandidirati - Francoisa Hollandea i Martine Aubry, navodi Reuters.

Francuzima bi Strauss-Kahna, koji je do skandala bio uvjerljivi izborni favorit, ali mu je popularnost u međuvremenu pala za 29 posto (71-42), dostojno zamijenio veteran Socijalističke stranke Hollande, koji nikad nije obnašao neku dužnost u tijelima vlasti, jer bi mu po rezultatima ankete u možebitnom suočavanju sa Sarkozyjem u prvom krugu podarili pobjedu s 27 posto, u odnosu na 21 posto sadašnjeg predsjednika.

Ako bi na unutarstranačkim izborima socijalista za predsjedničkog kandidata umjesto Hollandea bila izabrana predsjednica stranke Martine Aubry, i ona bi u prvom bi krugu odnijela pobjedu s 24 posto glasova, naspram Sarkozyjevih 22 posto. To je nagnalo analitičara i zamjenika direktora BVA Gaela Slimana na ocjenu da 'Aubry i Hollande sad zauzimaju Strauss-Kahnovo mjesto u srcima birača'.

U drugom bi krugu kandidati ljevice porazili aktualnog predsjednika - Hollande sa 62 prema 38 posto, a Aubry s tek nešto manjom razlikom - 59 prema 41 posto, pokazuju rezultati istraživanja BVA. Hollande i Aubry ipak nisu najpopularniji francuski političari, već sa 63, odnosno 58 posto biračke potpore, zauzimaju drugo i četvrto mjesto. Najpopularniji je predtavnik političkog centra i predsjednik Radikalne stranke Jean-Louis Borloo sa 68 posto potpore ispitanih, a na trećem socijalistički pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe s potporom od 61 posto.

Sarkozy je tek na desetom mjestu s 34 posto, a Marine Le Pen, predsjednica krajnje desnog Nacionalnog fronta, u kojem je zamijenila oca Jean-Mariea, na dvanaestom s potporom od 29 posto. 'Ni Nicolas Sarkozy ni Marine Le Pen nisu se okoristili političkim ozračjem nakon afere s Dominiqueom Strauss-Kahnom', rekao je Sliman. (Hina)

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Izbori Što sprječava ujedinjenje na desnici? Sumnjivi akteri u pozadini, figa u džepu, šurovanje s tajkunima, a spominju se i... bušmani Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene