Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dosta je represije'

Francuska i Turska traže veći pritisak na Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska i Turska pozvale su na veći međunarodni pritisak na Siriju kako bi se okončalo nasilno obračunavanje s protivnicima predsjednika Bašara al-Asada, dok su aktivisti izjavili da su snage sigurnosti ubile petero ljudi koji su prosvjedovali nakon tjednih molitvi.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, koji je davao izjavu zajedno s turskim šefom diplomacije Ahmedom Davutogluom, rekao je kako sumnja da će Sirija pozitivno odgovoriti na inicijativu Arapske lige čija je svrha zaustaviti krvoproliće u kojemu je, prema UN-u, ubijeno više od 3.500 ljudi.

Arapska liga suspendirala je Siriju te njezinim vlastima dala rok do kraja tjedna da prihvate arapski mirovni plan i zaprijetila joj sankcijama ako Asad ne zaustavi represiju.

Juppe je rekao da je Francuska spremna raditi sa sirijskom oporbom te da su potrebne oštrije sankcije protiv Damaska. Također je kazao da se protivi bilo kakvoj jednostranoj intervenciji u Siriji, ali je ostavio otvorenom mogućnost šire akcije.

U petak je jedna sirijska udruga za ljudska prava priopćila da su snage sigurnosti ubile najmanje pet prosvjednika i ranile desetke kada su zapucale da bi rastjerale prosvjednike u gradovima Deri, Homsu, Hami i predgrađu Damaska Erbinu. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Francuski predsjednik Emmanuel Macron Oslobađanje taoca prioritet Macron poručio izraelskom premijeru: "Vaše operacije u pojasu Gaze moraju prestati" Xi Jinping i Emmanuel Macron Diplomatski odnosi Kineski predsjednik sastao se s Macronom: Stiže i u hrvatsko susjedstvo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene