Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna osoba poginula

Francuska: Eksplozija u nuklearnoj elektrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U eksploziji u nuklearnoj elektrani poginula je jedna osoba, a četiri su ranjene od kojih je jedna u teškom stanju.

Do eksplozije je, kako javlja BBC, došlo u južnom dijelu Francuske, u Nuklearki Marcoule.Nakon eksplozije u kojoj je poginula jedna osoba, došlo je do požara u skladištu radioaktivnog otpada, javlja Le Figaro.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Vlasnik nuklearke je državni distributer električne energije, EDF, kazao je kako se radi o industrijskoj, a ne o nuklearnoj nesreći. Požar je pod kontrolom, a Međunarodna atomska agencija (IAEA) je u dosluhu s francuskom vladom kako bi saznali detalje nesreće.

Iako se u početku strahovala od radioaktivnosti, Francuska agencija ASN izvijestila je kako nema opasnosti od curenja radioaktivnih čestica.

'Nisu poduzete mjere izoliranja ili evakuacije djelatnika u Codoletu jer nisu bile potrebne', navodi se u priopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova. 'Ranjeni nisu bili ozračeni, a jedna je osoba poginula u eksploziji', dodaje se.
I u priopćenju koje je objavio hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnosti navodi se kako se radi o industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreći.

U tom francuskom kompleksu radi 350 ljudi, a u njemu se u visokim pećima tali metalni nuklearni otpad, poput ventila i crpki koji se koriste u nuklearkama, dok se zapaljivi nuklearni otpad procesuira u posebnim spalionicama.  Ministrica ekologije Nathalie Kosciuscko-Morizet iza 17 sati stići će na mjesto eksplozije kako bi nazočila 'preciznoj procjeni mogućih radioloških posljedica tog incidenta', priopćeno je iz ministarstva ekologije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je izvješće o nesreći, čiji će uzrok, po priopćenju francuskih vlasti, biti precizno utvrđeno nakon istrage. Francuska inače ima 58 nuklearnih reaktora i u njima provodi stres testove nakon nesreće u japanskoj Fukushimi.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene