Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produženje izvanrednog stanja

Francuska: Džihadist uhićen u ožujku sigurno planirao napad na Euro 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadist uhićen u ožujku blizu Pariza planirao je napad na EURO 2016., francuska Nacionalna skupština dala zeleno svjetlo produženju izvanrednog stanja za još šest mjeseci.

Reda Kriket za kojeg se sumnja da je džihadist i koji je u ožujku uhićen blizu Pariza, "sigurno" je planirao napad na Europsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj, rekao je u utorak navečer francuski premijer Manuel Valls pred zastupnicima.

Pročitajte i ovo Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

Ovo je prva službena potvrda da je Euro 2016. bio na meti mreže tog 34-godišnjeg Francuza koja je razbijena a pripremala je, tvrde francuske vlasti, napad "velikih razmjera".

"Od 2012. spriječeno je šesnaest napada, napose zahvaljujući tome što je u ožujku 2016. u Argenteuilu uhićena osoba koja je u svojoj kući posjedovala pravi arsenal i eksplozivna sredstva velike snage te je sigurno planirala napad na Europsko nogometno prvenstvo", rekao je Valls u govoru koji je održao pred zastupnicima na temu produljenja izvanrednog stanja.

Premijer je još u ponedjeljak navečer počeo iznositi informacije o tom napadu rekavši da je "uoči samog početka Eura" spriječen napad koji je mogao imati "velik broj žrtava".

Iz njegova se okružja doznaje da nije riječ o novoj skupini, nego o francuskom državljaninu Redi Kriketu.

Premda su francuske vlasti bile zadovoljne što na Euru nije bilo terorističkih napada, četiri dana nakon njegova završetka, 14. srpnja, na državni praznik, u pokolju u Nici su poginule 84 osobe.  

Francuska skupština izglasala dodatnih šest mjeseci izvanrednog stanja

Šest dana nakon napada u Nici, francuska Nacionalna skupština dala je, tijekom noći s utorka na srijedu, zeleno svjetlo produženju izvanrednog stanja za još šest mjeseci u Francuskoj.

Kao što je zahtijevao dio desnice, zastupnici su produžili izvanredno stanje za šest mjeseci, do kraja siječnja 2017., čemu je bio sklon i predsjednik Francois Hollande.

Nakon što su usvojili poseban članak nacrta zakona kojim se produžuje izvanredno stanje za šest mjeseci, zastupnici su kasno u noć usvojili i cjelokupan nacrt koji obuhvaća mjere poput ponovnog uvođenja administrativnih pretraga, prekinutih u svibnju, i predviđa zapljenu i korištenje informatičkih podataka i mobilnih telefona.

Vlada je prvotno predvidjela tromjesečno produženje, koje je premijer Manuel Valls predstavio kao "moćan odgovor" na terorizam.

Režim izvanrednog stanja na snazi je od džihadističkih napada 13. studenoga 2015. u Parizu.

Premijer Manuel Valls, kojega je mnoštvo u ponedjeljak izviždalo prilikom ceremonije odavanja počasti ubijenima u Nici te koji je bio metom kritika političkih oponenata zbog napada, pozvao je na nacionalno jedinstvo predstavljajući u utorak navečer zakon. Govoreći pred zastupnicima, Valls je upozorio da Francuska mora očekivati "još napada i još poginulih nevinih građana".

"Ne moramo se naviknuti, to nikada, nego naučiti živjeti s tom prijetnjom. Živjeti s njom i boriti se protiv nje", rekao je on.

"Teroristi nas žele podijeliti, razdvojiti, nahuškati jedne protiv drugih", kazao je u utorak Hollande tijekom posjeta Portugalu. "Postoji zadaća koja me motivira: da budemo ujedinjeni, okupljeni, u stanju reagirati kako treba uz potrebnu silu", dodao je on.

U terorističkom napadu u četvrtak navečer u Nici Tunižanin Mohamed Bouhlel velikim je kamionom pregazio na šetnici u tome gradu ljude koji su se okupili gledati vatromet povodom Dana pada Bastilje, ubivši pritom 84 ljudi, prije nego li ga je policija ustrijelila. Po dosadašnjim podacima, blizu 40 ljudi među poginulima bili su stranci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene