Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sazvan ključan sastanak

Francuska: Blokada rafinerija, javnog prijevoza i srednjih škola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski sindikati, protivnici mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji ne odustaje od svog nauma, sazvali su ključan sastanak kako bi održali razinu blokade rafinerija, javnog prijevoza i srednjih škola.

'Neće biti nestašice goriva na benzinskim postajama', poručio je državni tajnik u ministarstvu transporta Dominique Bussereau kamionskim prijevoznicima koji žele da im se osiguraju zalihe goriva. Zalihe goriva dostaju za mjesec dana, objavilo je ministarstvo no ipak je pozvalo vozače neka ne stvaraju redove na postajama u strahu od nestašica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužen bivši premijer Počinje suđenje De Villepinu zbog klevete Sarkozyja Slika nije dostupna Francuski premijer svjedočio 17 sati

Francuska vlada ne popušta nimalo pred sindikatima koji se jednako čvrsto protive povišenju minimalne dobne granice za umirovljenje sa 60 na 62 godine. Pošto je u utorak ostvaren nezapamćen odaziv između 1,2 i 3,5 milijuna prosvjednika sindikalni čelnici odlučuju u kojem će smjeru nastaviti akciju, osim već najavljene velike manifestacije zakazane za subotu.

Idući nacionalni štrajk mogao bi slijediti u utorak ili četvrtak. Predsjednik Sarkozy zatvorio je vrata za svaki novi ustupak i poručio kako 'dalje od toga ne može ići', a sindikati, primjerice da velika CGT i CFDT, najavljuju da im nema druge do nastaviti. Prema anketi 54 posto Francuza sklono je općem štrajku po uzoru na 1995., kada je vlada u konačnici odustala od mirovinske reforme.

Pridružili se i gimnazijalci

Štrajk koji pogađa uglavnom strateški važne sektore energetike i prijevoza nastavio se u četvrtak pa se štrajkalo u deset od 12 rafinerija. U željezničkom prometu bilo je poremećaja u četvrtak ujutro. Gimnazijalci, koji su se u utorak prvi put masovno pridružili nastavnicima protiv reforme, pozvani su na prosvjede i u četvrtak.

>> Francuska uhitila 12 potencijalnih terorista

Ulazak srednjoškolaca i studenata u pokret mogao bi donijeti prekretnicu, upozoravaju politolozi i podsjećaju da su svi prethodni pokušaji reforme propadali kada se u njih snažno uključila mladež. Usporedo sa sindikatima i radništvom, u parlamentu bitku vodi ljevica tako što odgađa glasovanje o zakonskom prijedlogu mirovinske reforme za 20. listopada, na koji je stiglo više od 800 amandmana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene