Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj terorističke organizacije?

Francuska analizira oružje koje je ETA predala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuske službe analiziraju oružje koje je predala separatistička organizacija ETA, a premijer Bernard Cazenueve je poručio kako će, u suradnji sa Španjolskom, provjeriti je li predano svo oružje te je li oružje povezano s neriješenim slučajevima iz prošlosti.

Francuska policija u subotu je na jugozapadu Francuske pronašla oko 120 komada vatrenog oružja, tri tone eksploziva, detonatore i metke. Organizacija Obrtnici mira, sastavljena od više aktivističkih baskijsko-francuskih udruga, posredovala je u razoružanju te priopćila u Bayonneu, glavnom gradu francuske Baskije, kako je predano svo oružje koje je imala ETA. Dnevne novine El Mundo sa sjedištem u Madridu navode kako nedostaje još 150 pištolja.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Španjolska je zatražila od Francuske podatke o prikupljenom oružju istaknuvši da bi ono moglo pomoći u istrazi oko 300 neriješenih slučajeva povezanih s ETA-om.

Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, obustavila je oružane aktivnosti 2011. nakon pet desteljeća dugog nastojanja stvaranja nezavisne Baskije na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Od nastanka 1959. pripisuje joj se oko 829 ubojstava od čega su polovica bili španjolski policijaci i vojne osobe. Većina njezinih meta bila je u Španjolskoj gdje je postavljala bombe dok su joj skrovišta bila na jugozapadu Francuske, u pokrajini Baskiji.

U razoružanju ETA-e nisu sudjelovali Pariz i Madrid, nego je ono provedeno preko posrednika aktivista. Te posrednike u ispituju francuske službe, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. Posrednici su u subotu rekli da je zahvaljujući civilnom društvu oružje konačno predano. ETA je u petak optužila Madrid i Pariz za opstruiranje razoružanja u ranijim nastojanjima.

ETA je 2010. najavila prestanak oružanih aktivnosti a 2011. proglasila konačni prestanak “oružane borbe” no nije bila predala oružje. Posljednjih godina su nastavljena uhićenja njezinih članova a lani su na jugozapadu Francuske otkriveni i privedeni njezini visokopozicionirani dužnosnici. Grupa se nalazi na listi terorističkih skupina u EU. Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je kako se ETA sada mora raspustiti. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene