Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antisemitizam

Hollande smiruje zabrinutost oko rastuće netolerancije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je, tijekom posjeta židovskom groblju u istočnoj Francuskoj u kojem je prije nekoliko dana oskvrnuto 250 grobova, osudio rastući antisemitizam, istaknuvši da taj čin "vrijeđa sve vjere i narušava ugled Francuske Republike".

"Oskvrnuće grobova je uvreda svim vjerama i narušavanje ugleda Republike", rekao je Hollande na ceremoniji na groblju u Sarre-Unionu, kojoj su nazočili brojni francuski uglednici, izraelski veleposlanik u Francuskoj Yossi Gal i dužnosnici židovske zajednice u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Istodobno je francuski predsjednik tamošnjim židovima uputio poruku umirenja, ustvrdivši kako će ih Francuska "braniti svim svojim snagama".

Francuska "će vas braniti svom snagom, jer se preko vas napada nju, njezine vrijednosti i načela", naglasio je.

"Razumijem osjećaj tjeskobe koji je zahvatio Francuze židovske vjeroispovijesti", rekao je Hollande.

Najoštrije osude gnusnog čina: 'Nećemo trpjeti ovaj udar na vrijednosti što ih svi dijelimo'

"Znam da golema većina njih odbacuje mogućnost napuštanja svoje zemlje. Oni su Francuzi. Vole Francusku i njihovo je mjesto, naravno, u Francuskoj", dodao je, neizravno odgovorivši na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua europskim židovima da se presele u Izrael, koji je ponovio nekoliko puta nakon siječanjskih napada u Parizu.

Oskvrnuće grobova otkriveno je u nedjelju, a od ponedjeljka su u pritvoru petorica maloljetnika koji dosad nisu imali nikakvih problema sa zakonom i čiji motivi za to djelo nisu poznati.

"Tko god u Francuskoj bude činio djela protivna zakonu ili širio mržnju ili poticao na nasilje suočit će se s Francuskom Republikom i njezinim zakonima. Tkogod bude proglašen krivim za antisemitske ili rasističke postupke bit će nesmiljeno progonjen, priveden i osuđen", ustvrdio je francuski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene