Obavijesti Video Pretražite Navigacija
362 metra visoki kolos

FOTO Uz rijeku Savu: Što će biti s najvišim dimnjakom u Europi i 5. najvećim na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši dimnjak u Europi i peti najveći na svijetu nalazi se u slovenskom Trbovlju, ali se postavlja pitanje što učiniti sa 362 metra visokim kolosom uz rijeku Savu nakon što postane nepotreban.

Termocentrala u Trbovlju koja proizvodi šest posto slovenske električne energije ušla je u postupak likvidacije, jer je utvrđeno da proizvodnja nije ekonomična.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Propali su i pregovori o prodaji ruskom poduzetniku Olegu Burlakovu, pa je najveći dio zaposlenih otpušten. Obustavom proizvodnje postat će nepotreban i dimnjak koji je štetne emisije iz doline odnosio visoko uz zrak.

Dimnjak izgrađen 1976. bio je pravo građevinsko čudo, a otporan je i na izuzetno snažne potrese.

Kako su prenijeli slovenski mediji, još ne postoje jasni planovi što učiniti s najvišom građevinom u državi i najvećim dimnjakom u Europi učiniti. Neki smatraju da bi ga bilo najbolje srušiti, a drugi da bi dimnjak mogao postati atrakcija za one koji vole adrenalinska uzbuđenja, npr. za tzv. BASE skokove s velikih visina.

To bi u gradiću s velikom tradicijom u rudarstvu i energetici, u kojemu je sada zbog krize stopa nezaposlenosti dvostruko veća od državnog prosjeka, možda moglo otvoriti perspektivu turizma.

S druge strane, postoje zamisli da se dimnjak sačuva kao dio industrijske baštine ili da se iskoristi za kotlovnicu u kojoj bi se kao gorivo umjesto ugljena koristila biomasa, dok neki razmišljaju da bi mogao poslužiti za buduću spalionicu štetnog otpada iz cijele Slovenije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene