Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespilotna letjelica

FOTO: Srpska bespilotna špijunska letjelica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naši susjedi Srbi napravili su svoju prvu bespilotnu špijunsku letjelicu, koja se može koristiti i u vojne svrhe. Nazvali su je 'Vrabac'.

'Ne može joj promaknuti ništa. Njezin snimak bilježi boru, ili trzaj na licu čovjeka, usred mraka, u gustoj šumi. Nečujna je. Registrira svaki pokret, ali i najmanje temperaturne promijene, tijela ljudi, ili sitne životinje. Može se pospremiti i u vojnički ranac. Ona je superšpijun', piše Blic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijeni pobunjenici Pakistan: 13 mrtvih u napadu američke bespilotne letjelice Slika nije dostupna U Pakistanu se srušila američka bespilotna letjelica

'Vrapca' je dizajnirao Vojnotehnički institut Srbije, a proizvodi ju Vazduhoplovni zavod 'Moma Stanojlović'. Triput je jeftinija od izraelske bespilotne letjelice 'Orbiter', koju trenutno koristi srpska vojska, a već iduće godine, planira se uvrstiti u listu naoružanja Vojske Srbije, a za kupnju su zainteresirane i zemlje regije te arapske zemlje. 'Računamo na kupce iz regije, Slovence, Slovake, Ukrajince, ali sigurno su među njima i Irak, Alžir, Libija, Egipat i ostale arapske zemlje', ističe Zijah Burzić, načelnik zrakoplovnog odjela VTI.

Letjelica je toliko lagana i jednostavne primjene, da ju vojnik može doslovce lansirati iz ruke, dok strane inačice trebaju katapult, ili praćku minimalno, poput već spomenutog 'Orbitera'. Leti na visini do 500 metara i ima radijus kretanja od 12 kilometara te je opremljena klasičnom i infracrvenom kamerom, a za prijenos podataka koristi linkove imune na ometanje. 'Vrapcem' upravljaju pilot navigator sa zemlje i elektronički tehničar. VTI trenutno radi na razvoju bespilotne letjelice s radijusom kretanja i snimanja preko 100 kilometara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene