Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti brodovima

FOTO Santa leda veća od Zagreba krenula prema otvorenom oceanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika santa leda, površinom veća od Zagreba, krenula je od svog 'matičnog' ledenjaka prema otvorenom oceanu i mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju brodskim rutama.

Golema santa leda, veličine petmilijunskog grada, koja se u srpnju odlomila od glečera na Antarktici kreće se prema otvorenom oceanu i mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju prometnim brodskim rutama, izvješćuje CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajuće izvješće ZAKASNILI SMO Rast temperatura mora je nezaustavljiv, posljedica su smrtonosnije oluje Slika nije dostupna Ne poduzimamo ništa I 2015. godina mogla bi, nažalost, postati rekordna

Golema santa leda od 700 četvornih kilometara veličine je Singapura, tj. dvostruko je veća od Atlante. Za usporedbu, površina Zagreba iznosi 641,32 četvornih kilometara.

>> VIDEO: Evo kako to izgleda kada se preokrene cijela santa leda

'Santa leda te veličine mogla bi preživjeti godinu ili dulje te bi mogla otplutati na sjever i završiti u blizini brodskih ruta u Južnom polarnom oceanu', kazao je Robert Marsh, znanstvenik na sveučilištu u Southamptonu.

Marsh je dio tima znanstvenika čija je zadaća pratiti tu santu leda i predvidjeti njezinu putanju kako bi brodovi koji prolaze tim područjem mogli na vrijeme upozoriti na opasnost.

Santa leda se posljednjih dana počela odvajati od glečera i sada je razmak između njih jedan do dva kilometra.

Cijepanje tako masivne sante leda dug je proces. Pukotinu koja je to prouzročila prva je zapazila NASA u listopadu 2011.

Znanstvenici su potvrdili da je ovo prvi put da se prati putanja tako goleme sante leda te da će to postati sve važnije kako se više budu osjećale posljedice globalnog zatopljenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene