Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U planu turistička razgledavanja

Budućnost palače 'pohlepnog biskupa' još uvijek neizvjesna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tebartz van Elst bivši je njemački biskup koji je u središte pozornosti javnosti došao početkom 2014. godine, nakon što je otkriveno da je pronevjerio 31 milijun eura tajnog crkvenog fonda, kako bi sebi obnovio rezidenciju i u nju dao ugraditi ekstravagantan luksuz. I danas ostaje pitanje - što s tom luksuznom kućom sad?

Japanski akvarij za uzgoj koji ribica u rezidenciji Tebartza van Elsta, bivšeg biskupa nadbiskupije Kölna, sam po sebi je vrijedan 213.000 eura, a pohlepni biskup da si je u zidove rezidencije ugraditi i iPadove kako bi pomoću njih otvarao i zatvarao zavjese ili "prizvao" molitvu.

U rezidenciji je bila i kupaonica s jacuzzijem i "wellness" tušem, ali popis luksuznih predmeta i uređenja doista je poveći.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Ekstravagantni biskup: Na akvarij spiskao 213.000 eura, ali to nije sve!

Čin van Elsta nije se nimalo svidio župljanima u Limburgu, a u potpunoj je suprotnosti i s politikom pape Franje, koji je od početka svojeg mandata stao na stranu siromašnih. Papa Franjo je van Elsta i maknuo s mjesta biskupa od Limburga, nakon što je skandal izbio na vidjelo.

Gotovo godinu dana nakon skandala, bivša biskupija van Elsta našla se u problemu kojeg predstavlja ta rezidencija, jer se ni dan danas ne zna što i kako s njom.

"Želimo se odmaknuti od naslovnica i vratiti se stvarnosti svakodnevnog života. Ta rezidencija mora se ispuniti životom i biti prihvaćena", rekao je Wolfgang Rosch, glasnogovornik biskupije od Limburga, prenosi Independent.

No biskupija inzistira da problem riješi tek novi biskup, kojeg se treba još izabrati, jer zamjena za van Elsta još uvijek nije pronađena. No njemačka crkva ističe da biskup neće biti imenovan do najranije 2016. godine pa je neposredna budućnost van Elstove palače i dalje nepoznata.

Vrti se par prijedloga oko njezine prenamjene, od onih da se pretvori u centar za religijske seminare ili nastavak muzeja biskupije koji je ionako pretrpan i nalazi se odmah pored rezidencije, sve do toga da postane dom za izbjegle i bez krova nad glavom. Niti jedan od prijedloga nije usvojen.

Skandalozna palača od Limburga, međutim, otvorena je za javnost i medije te se planiraju i turistička razgledavanja. Sve to dolazi u trenutku u kojem je proteklog tjedna nadbiskupija Kölna javno obznanila da "teži" 3,35 milijardi eura - više od Vatikana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene