Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Ruši se slovensko-talijanska granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trst više nije pogranični grad. Svečanosti ukidanja slovensko-talijanske granice započinju u noći između 20. i 21. prosinca, a trajat će i 22. prosinca s gotovo tisuću uzvanika.

Svečanosti će prisustovati brojni političari, od predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa, slovenskog premijera Janeza Janše, talijanskih ministara Giuliana Amata, Emme Bonino, europskog povjerenika Franca Frattinija do lokalnih gradskih čelnika.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

"Završava jedno povijesno razdoblje, koje je započelo poslije Drugog svjetskog rata", naglašeno s izjavom britanskog premijera Winstona Churchilla iz 1945. kako je od Sczeczina u Poljskoj do Trsta u Italiji pala Željezna zavijesa i podijelila Europu. 

Trsčanski lokalni list Piccolo slavi rušenje granice, pa je u
četvrtak preko cijele prve stranice objavio naslov "Trst više nema granicu". Gotovo cijela prva stranica posvećena je ukidanju slovensko-talijanske granice na osnovu schengenskog ugovora, te o proslavi koja ce se održati tim povodom.

Proslave započinju na graničnom prijelazu Rabuiese (Škofije) u noći na petak, a nastavljaju se na prijelazu Fernetti (Fernetici), da bi se nastavili u Kopru, Trstu i drugim mjestima.

Na bivšem graničnom prijelazu otklanjaju se i posljednje kućice graničara i carinika, posljednji ostaci nekadašnje europske podijele.

Slovenija, zajedno s još osam zemalja, ulazi od 21. prosinca u schengenski skup zemalja, kojih će sada biti 24, između
kojih ne postoje granični prijelazi, ali su njihove vanjske granice zaštićenije. Povećat će se pozornost na slovensko-hrvatskoj granici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene