Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 54 godine

FOTO Rješava li ova fotografija misterij nestanka jednog od Rockefellera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojava bijeloputog muškarca među mnoštvom papuanskih kanibala bila bi zapanjujuća vijest sama po sebi. No okolnosti pod kojima je nastala takva snimka, potencijalno su izvan očekivanja.

Godine 1969. snimljena je impresivna scena blizu mjesta gdje je osam godina prije toga nestao nasljednik dinastije Rockefeller, najbogatije i najmoćnije američke obitelji u povijesti SAD-a, koji nije pronađen niti tijekom, u to vrijeme najveće, potrage na Južnom Pacifiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji kanibali 'Bijelci su preslani, najukusniji su Japanci' Slika nije dostupna Poljski ministar na blogu 'Obamini baka i djed pojeli su poljske misionare'

Otkako je Michael Rockefeller (23) nestao tijekom putovanja na kojem je skupljao primitivna umjetnička djela iz jednog od najzabačenijih kuteva Zemlje, bilo je pregršt glasina o njegovoj subini.

Od službenog objašnjenja, teorija do dokumentarca

Službeno objašnjenje jest da se utopio pri pokušaju plivanja do obale, nakon što mu se brod prevrnuo. Drugi su inzistirali na tome da ga je snašla daleko gora sudbina, odnosno da je ubijen i pojeden od strane kanibala koji su tražili osvetu za napad bijelaca na njihovo selo.

Do istine o njegovoj sudbini u dokumentarcu kojeg je režirao pokušava doći Fraser Heston, sin legendarnog glumca Charltona Hestona. U dokumentarcu prikazuje noovootkrivenu snimku misterioznog bijelca kanuista, koja sugerira nešto nevjerojatno. Umjesto ubijanja i proždiranja, je li sin američkog boataša s harvardskim obrazovanjem odbacio civiliziranu prošlost i pridružio se plemenu kanibala?

'Mislim da mogu uspjeti'

Zagonetka oko Michaela Rockefellera počela je 1961. godine, kad je mladi diplomac zamijenio život na Manhattanu sa životom u zabačenoj, tad Nizozemskoj Novoj Gvineji, koja je danas dio Indonezijske provincije Gvineje.

Kao nabrušeni mladi antropolog, Rockefeller je htio opskrbiti oca Nelsona, koji je u to vrijeme bio guverner New Yorka i kasnije zamjenik američkog predsjednika Geralda Forda, izlošcima za njegov novootvoreni muzej primitivne umjetnosti.

U studenom 1961. godine mladi je Rockefeller putovao duž obale Gvineje, kad se njegov katamaran prevrnuo zbog uzburkanog mora. Dva vodiča tinejdžera odmah su krenula plivati do obale, udaljene oko 13 kilometara od brodoloma, kako bi doveli nekog upomoć.

Rockefeller je bio nestrpljiv pa se skinuo u donje rublje, za sebe privezao dvije kantice kako bi ostao plutati te se sam uputio plivati prema kopnu. Svojem kolegi, nizozemskom antropologu je tad rekao i posljednje riječi ikad zabilježene od njega: "Mislim da mogu uspjeti".

Nizozemac je spašen idući dan, a Rockefelleru se gubi svaki trag otad.

Neviđena potraga i nevjerojatna snimka

Potraga za njim bila je golema, jer je njegov otac unajmio Boeing 707 u tu svrhu, poslao vojsku medija u regiju, a pridružili su se i lokalci s desecima brodova, aviona i helikoptera. Nakon deset dana bjesomučne potrage i nikakvih tragova, shrvani je Nelson Rockefeller odustao.

Godine 1968. urednik jednog časopisa iz New Yorka, Milt Machlin, otišao je na Papuu i otkrio nizozemskog misionara Corneliusa van Kessela, koji je živio u regiji Asmat u trenutku kad je Rockefeller nestao.

Svećenik je Machlinu ispričao nevjerojatnu priču. Tjedan dana nakon što je prestala potraga, počeo je nailaziti na glasine po plemenima da je Amerikanac uhvaćen i ubijen. Svećenik je pojasnio da su Rockefellera ubili plemenski kanibali u znak osvete zbog napada na njihovo selo tri godine prije njegovog nestanka u kojem su nizozemski predstavnici vlasti pobili nekolicinu seljana.

Više nego očita sličnost

Je li stoga priča o Rockefelleru samo zataškavanje, koje skriva još nevjerojatniju priču o njegovoj sudbini i koja je povezana s kanuistom na snimci?

Snimku je napravio fotograf Malcolm Kirk, kojeg je Machlin poslao u regiju jer on sam nije imao dozvolu doći tamo. Kirk je snimio neobičnu scenu, a Machlin je 40 godina sjedio možda na jedinom komadu dokaza o sudbini Michaela Rockefellera. Sve dok Heston mlađi nije nabasao na Kirka i njegovu snimku.

Sam Kirk ne vjeruje da je misteriozni bijelac zapravo Rockefeller. "Sjećam se da sam naišao na referencu o albino muškarcu kad sam pregledavao svoj dnevnik prije nekoliko tjedana", rekao je za Daily Mail Kirk.

Fraser Heston međutim nije toliko isključiv kad je u pitanju identitet tog kanuista. "Sličnost s Michaelom Rockefellerom, dokazanim kanuistom koji je imao bradu, više je nego očita", zaključio je Heston.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene