Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puhao i olujni vjetar

FOTO Snijeg na Sljemenu i u G. Kotaru, vjetar rušio stabla i nosio krovove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutro je donijelo najavljeno pogoršanje vremena. Vatrogasci su u velikom dijelu zemlje imali pune ruke posla...

Kako je i bilo najavljivano, pao je snijeg. Sudeći po snimkama koje emitira HAK na svojim stranicama, zabijelilo se područje na autoceati A6 između Bosiljeva i Rijeke. U Delnicama je izmjereno dva centimetra snijega.

Pročitajte i ovo Ilustracija promjena vremena Snježna bomba približava se Europi, DHMZ upalio meteoalarme za Hrvatsku Mišel Šćuka, načelnik općine Ravna Gora (Foto: Dnevnik.hr) Vapaj Gorana Načelnik Ravne Gore: "Došlo je do kraja, više ne možemo..."

Državni hidrometeorološki zavod javlja kako se tijekom prijepodneva očekuje slabljenje i prestanak oborina, a poslijepodne se očekuje djelomično razvedravanje. Također se očekuje i postupno zahlađenje, pa će danju temperatura zraka biti između 7 i 11°C.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27.

HAK poziva vozače na dodatan oprez zbog jakih pljuskova te ističu i opasnost zbog odrona zemlje i kamenja te granja i stabala na kolniku.

Pao je snijeg: 4 centimetra zabijelilo Zavižan!

Zbog jutrošnjeg nevremena praćenog obilnom kišom u Zagrebu je bio zatvoren dio ulica koje su se našle pod vodom, kao što je slučaj s Alejom Bolognom. Pojedine prometnice bile su zatvorene nakon što su na njih pale odlomljene grane drveća. Aleja Bologna otvorena je za promet od podneva.

Zagreb: Zbog nevremena vatrogasci imali preko 150 intervencija

Od početka jutrošnjeg nevremena zagrebačka Javna vatrogasna postrojba odradila je više od 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode, priopćio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na terenu su dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva s više od 20 ekipa.

Nevrijeme je pogodilo još nekoliko gradova u Hrvatskoj. Jutros je u Lipiku oko 5 sati jak vjetar čupao je stabla, odnosio ograde, krovove, plakate...

'Već sam bila budna i oko 5 sati se začula velika buka, nešto je počelo tutnjati na krovu. Jako sam se uplašila, živim sama i ne znam što sada raditi. Vatrogasci su bili i prekrili taj dio krova najlonom, ali kiša i dalje pada i sada mi pada u kuću ', rekla je jedna stanovnica Lipika, javlja 034 portal.

Bez štete nije prošao niti lipički park gdje je također srušeno nekoliko stabala. Vjetar je iz korijena iščupao i stablo vrbe kod Tvornice Studenac u Lipiku, a o razornoj moći vjetra svjedoče i komadi lima koji su odbačeni na drugu stranu ceste. Srušeni su i zaštitni limovi kod lipičke robne kuće, piše 034 portal.

Jak vjetar, kiša i grmljavina od ranih su sati budili stanovnike Karlovca, a uzrokovali su i probleme sa strujom. Do 8 sati palo je 45 litara kiše po četvornom metru. Oko 6:25 sati struja se vratila, javlja Radio Mrežnica.

Zatvorene ceste i poplavljene kuće

Uslijed noćašnjeg nevremena s obilnom kišom i vjetrom na varaždinskom su području zatvorene pojedine ceste, a poplavljeni su i neki stambeni prostori.

Varaždinski Područni ured za zaštitu i spašavanje Županijskog centra 112 izvijestio je kako su zbog vode na kolniku zatvorene državna cesta D24 na rotoru u Mađarevu, županijske ceste Japače Polje–Paka, Breznički Hum–Andrašeki i Breznički Hum–Gornjaki. Zatvorene su i lokalne ceste Novi Marof–Krč i Jales Breznički–Pavlovići, a zbog odrona zemlje prometnica Gornje Šćepanje–Valjaki.

Zbog granja i vode na cesti otežan je promet u Beretincu kod nogometnog igrališta, a zbog vode i na cesti u Presečnom, Mirkovcu i Podrutama te u podvožnjaku u Koprivničkoj ulici u Varaždinu. Granja na cesti ima i na zapadnoj zaobilaznici Varaždina.

Zbog obilne kiše poplavljena je Osnovna škola u Brezničkom Humu, a kao i stambeni prostori u Ivancu, Varaždinu i Strmcu Remetinečkom.

Vatrogasci su imali tehničke intervencije ispumpavanja vode u Ivancu, Gornjem Knegincu, Brezničkom Humu i Tuhovcu, uklanjanja grana s ceste u Beretincu te obrane od poplave u Novom Marofu.

Vjetra iščupao hrast star 300 godina

Sisački vatrogasci imali su na širem području grada osam intervencija, a uglavnom se radilo o uklanjanju drveća s prometnica. Vjetar je u Sisku s korijenom iščupao 300 godina star hrast lužnjaka koji je bio zaštićen kao prirodna vrijednost.

FOTO Olujno nevrijeme u Sisku iščupalo 31-metarski hrast star 300 godina

Nevrijeme i na moru

Jaka kiša i nevrijeme zahvatili su gotovo cijelu šibensko kninsku županiju. U Šibeniku se temperatura zraka s 19, u 8 sati spustila na svega 11 stupnjeva, u 9 sati. U Kninu je trenutačno šest stupnjeva, a prije sat vremena bilo je 14, piše Sibenik.in.

Između ove ciklone, koja će nastaviti svoj put prema Grčkoj i istočnom Balkanu, i anticiklone nad zapadnom Europom, nad nama će se uspostaviti hladno sjeverno visinsko strujanje. Vrijeme će se u drugom dijelu tjedna stabilizirati, ali će biti znatno hladnije u odnosu na aktualno vrijeme, osobito u noćnim i jutarnjim satima, piše Crometeo.

Podsjetimo, prvi snijeg ove sezone pao je prije mjesec dana, 23. rujna, kada su snježne pahulje zabjelile Zavižan s čak četiri centimetra. Jutros u 8 sati na Zavižanu je izmjereno pet centimetara snijega.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene