Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni identiteti svih žrtava

FOTO Objavljene fotografije dijelova bombe iz Bostona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljene su fotografije oštećenog ekspres lonca i poderane crne torbe za koje FBI smatra da su bili dio bombe koja je eksplodirala na Bostonskom maratonu.

Američki predsjednik Barack Obama danas će otputovati u Boston i održati govor na vjerskoj službi posvećenoj žrtvama napada na Bostonski maraton, objavila je u utorak Bijela kuća. Policija je u međuvremenu priopćila da je pronašla komadiće crnog najlona koji možda potječu od torbe ili ruksaka u kojem je bila skrivena jedna ili više bombi detoniranih na cilju Bostonskog maratona.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad"

>> Teror u Bostonu: Tko je misteriozni muškarac na krovu?

Posebni agent FBI-ja, voditelj istrage o ovom terorističkom napadu Richard DesLauriers izjavio je da su istražitelji pronašli i dijelove kugličnih ležajeva i čavala koji su korišteni kao punjenje bombi. AP je objavio fotografije oštećenog ekspres lonca i poderane crne torbe za koje FBI smatra da su bili dio bombe koja je eksplodirala na Bostonskom maratonu.

DesLauriers je rekao da FBI zasad nema osumnjičenika. "Nitko još nije preuzeo odgovornost. Nemamo nikakvu čvrstu informaciju o motivu, osumnjičeniku ili osumnjičenicima. Možda je to bila jedna osoba, možda više njih", rekao je.

Uređaji korišteni u napadu tipični su za 'vuka samotnjaka', tj. solo terorista koji je bombu napravio sam prema široko dostupnim uputama, kažu stručnjaci. Dodaju i kako je formula prema kojoj je ova bomba napravljena vrlo slična onoj koju Al Qaida preporučuje svojim sljedbenicima, no da su tu metodu usvojili i američki ekstremni desničari, prenosi CNN.

Američki mediji pišu, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su sastojci jedne bombe postavljeni u ekspres lonac naguran u ruksak, a da je druga bila sličnog dizajna. Smatraju također da se radilo o tempiranim bombama.

>> Obama: Eksplozije u Bostonu su teroristički čin

Nakon Martina Richardsa, osmogodišnjaka koji je s cijelom obitelji došao gledati maraton, identificirane su i druge dvije žrtve napada. To su 29-godišnja Krystle Campbell, studentica sveučilišta u Bostonu, te 23-godišnja kineska studentica. Organizatori Bostonskog maratona objavili su u utorak navečer da sljedeće godine namjeravaju organizirati njegovo 118. izdanje, unatoč terorističkom napadu u blizini cilja utrke u ponedjeljak u kojem je ubijeno troje, a ranjeno 176 ljudi.

"Bostonski maraton je duga tradicija - utrka je integralni dio tkiva i povijesti naše zajednice", navodi se u priopćenju Bostonskog atletskog saveza. "Posve smo predani nastavku te tradicije i sljedeće će se godine trčati 118. izdanje Bostonskog maratona", naglašavaju organizatori. (Hina/ A.E.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene