Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nudistički rat na njemačko-poljskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaža Usedom na njemačko-poljskoj granici postala je mjesto neobičnog scenarija – nudističkog rata.

S jedne strane gole stražnjice okrenute prema suncu, a s druge strane konzervativni kupači izražavaju gnušanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Situacija se usijala i došlo je naravno do žestoke svađe između njemačkih nudista i poljskih kupača.

Posljednjih 50 godina njemački nudisti bezbrižno su upražnjavali svoju tradiciju. No stupanjem na snagu Schengenskog sporazuma, u prosincu 2007, ograda koja razdvaja njemački i poljski dio plaže uklonjena je.

To je dovelo do postojećeg stanja gdje su se dvije strane sukobile. 'Grozno je to. Nikada se ne bi kupali goli, mi smo katolici,' kaže Anja iz Poljske.

No ni bezbrižni njemački nudisti više nisu tako bezbrižni. 'Ovo je nudistička plaža. Nedopustivo je da Poljaci ovdje dolaze obučeni i gledaju nudiste,' kaže Elke Bernholtz.

Ines Muller također je šokirana ponašanjem susjeda Poljaka. 'Osjećamo se poput majmuna u zoološkom vrtu. Poljaci dolaze sa dalekozorima, bulje i psuju.'

Lokalni svećenik, koji nudiste inače naziva grešnicima, pozvao je na primirje.

'S katoličkog aspekta gledanja nudisti su grešnici. Razumijem da su Poljaci ponekad razdražljivi, no s druge strane, Njemci su često drski te se kupaju goli bez obzira na postojeću situaciju,' kaže svećenik Kazimierz Sajadeusz.

Vlasti se nadaju da će sukob zaustaviti postavljanjem znakova na oba jezika te podjelom plaže na nudistički i konvencionalni dio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene