Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništenje

FOTO Jezive slike iz Kumanova nakon krvavog obračuna policije s teroristima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razrušene kuće, zidovi puni gelera, krv na ulicama - prizori su nakon dramatične borbe s teroristima u Makedoniji.

Gotovo dva dana trajali su sukobi makedonske policije i terorista u gradu Kumanovo. Posljedica borbi su razrušene kuće koji odaju jezivi prizor s kojim oraju živjeti stanovnici Kumanova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Zbunilo ga pitanje Procurila snimka: Poslušajte kako Vučić od novinarke naručuje koje pitanje želi čuti Slika nije dostupna ispituje se uzrok U požaru COVID bolnice u Tetovu 14 je osoba izgubilo život: Ministar objavio koliko je zdravstvenih djelatnika ozlijeđeno

Podsetimo, makedonska policija objavila je u nedjelju navečer da je završila operaciju pokrenutu dan ranije protiv "naoružane skupine" albanskih pobunjenika u kojoj su u Kumanovu, nedaleko od granice s Kosovom, poginule 22 osobe.

Nakon krvavih borbi u subotu, u nedjelju se intenzitet sukoba u Kumanovu smanjio i u poslijepodnevnim satima čula se samo sporadična pucnjava, javlja Reuters. Postrojbe specijalne policije i dalje su raspoređene oko predgrađa Kumanova, grada udaljenog 40-ak kilometara sjeverno od Skoplja.

VIDEO Akcija okončana: Stigle prve snimke uhićenih, broj mrtvih popeo se na 22

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog događanja u području Kumanova i pozvao na transparentnu istragu sukoba.

"S velikom zabrinutošću pratim razvoj događaj u Kumanovu. Izražavam sućut obiteljima ubijenih i ranjenih. (Pozivam) sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju na uspostavi mira i provedu transparentnu istragu kako bi se ustanovilo što se dogodilo. Pozivam sve da pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija, u interesu zemlje i cijele regije", kaže se u poruci glavnog tajnika NATO-a Stoltenberga.

"Osam policajaca je ubijeno, a 37 ranjeno", rekao je glasnogovornik Kotevski, dodajući da nema dojava o civilnim žrtvama.

"S druge strane, 14 tijela u odorama pronađeno je" na mjestu sukoba, kazao je, ustvrdivši da su napadači pripadnici "terorističke skupine" od 30-ak osoba, vjerojatno albanske nacionalnosti, državljana Makedonije, Kosova i Albanije.

Vlada je proglasila dvodnevnu žalost, a predsjednik Đorge Ivanov sazvao je sjednicu nacionalnog vijeća za sigurnost na koju je, u nastojanju postizanja nacionalnog jedinstva, pozvao vođe oporbe i važnijih albanskih stranaka u Makedoniji.

Krvavi sukobi policije i naoružanih napadača posljednji su u nizu događaja koji već dugo destabiliziraju tu zemlju. Prošlog tjedna izbili su neredi u kojima se policija sukobila s prosvjednicima koji su zahtijevali ostavku premijera Nikole Gruevskog nakon što ga je glavna oporbena socijaldemokratska stranka optužila za zataškavanje ubojstva mladića prošle godine.

Uz to, vlada je već mjesecima na udaru optužbi oporbe za protuzakonito prisluškivanje i raširenu zloporabu položaja.

Oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati masovne prosvjede na kojima će sudjelovati tisuće ljudi, a promatrači se boje da bi i vladajući i oporba mogli zloupotrijebiti etničke sukobe u svoju korist.

Policija je u subotu priopćila da je djelovala na temelju informacija o tome da su iz susjedne zemlje, koja nije imenovana, u Makedoniju "ubačene" naoružane osobe koje planiraju "terorističke akcije".

Makedonski Albanci ne vjeruju u policijsku verziju događaja. "To je čista manipulacija", rekao je Reutersu 40-godišnji Elham Murad, koji je zajedno s još nekolicinom sugrađana napustio Kumanovo nakon izbijanja sukoba. On tvrdi da u danima uoči policijske operacije nije vidio ništa neuobičajeno.

"To je trik Gruevskog kako bi skrenuo pozornost s otkrića koje je iznio (vođa oporbenih socijaldemokrata Zoran) Zaev", rekao je.

Makedonija je u prošlosti već imala velikih problema s pripadnicima albanske manjine, koji čine oko 30 posto od ukupno 2 milijuna stanovnika. 2001. su izbili krvavi sukobi između albanskih gerilaca i makedonskih snaga sigurnosti, koji su okončani tek posredovanjem Zapada i postizanjem mirovnog sporazuma koji je albanskoj manjini dao veća prava i omogućio njihovim predstavnicima sudjelovanje u vlasti. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene