Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spoj istoka i zapada

Islamski centar poput Supermanovog utočišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Futuristički dizajn Islamskog centra i džamije u New Yorku predstavljen je širokoj javnosti. Prve usporedbe neke su asocirale na Samotnu tvrđavu, ili kristalni dom Supermana, poznat iz stripova i filmova o njemu.

Radi se o građevini na 16 katova, isprepletenoj apstraktnim oblicima, koji podsjećaju na pčelinje saće. Isti je kontroverzni projekt, oko kojeg se New York i SAD digao na noge, što prosvjedima 'za' i 'protiv' gradnje, jer je mjesto odabrano za njegovu gradnju, vrlo blizu takozvanog Ground zeroa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kritizira Obamu Vođa demokrata u Senatu protiv izgradnje sporne džamije Slika nije dostupna Amerikanci negoduju Obama za gradnju džamije u blizini srušenog WTC-a

>> New York: Skupovi 'za' i 'protiv' islamskog centra

Javili su se i oni, koji u apstraktnim motivima dizajnera vide židovski simbol, Davidovu zvijezdu, no tvrtka Soma Architects navodi kako se isti heksagram koristi i u Islamu, kao Solomonov pečat, te u kršćanstvu i drugim religijama. 'Želimo stvoriti 'brak' između islamske arhitekture i grada New Yorka', objasnio je dizajner Sharif El-Gamal i dodao kako im je želja bila napraviti nešto 'zeleno i cool'.

Prostor za muslimane u podrumu

Njihov projekt nalazi se samo dva bloka od mjesta gdje je 11. rujna 2001. izvršen teroristički napad na New York i gdje su srušeni tornjevi World Trade Centera.

Islamski centar, prema projektu, trebao bi imati četiri kata raspodijeljena za sport, fitness i centar za plivanje. U njemu bi se nalazio i centar za skrb o djeci, restoran, škola kulinarstva, umjetnički studiji, prostori za izložbe i auditorij. Molitveni prostor za muslimane nalazio bi se na dvije razine u podrumu, a 12. kat trebao bi imati spomeniti na tragediju 11. rujna i zamišljen je kao utočište za ljude svih vjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene