Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski susreti

FOTO: Igra mačke i miša između RAF-a i Rusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britansko ratno zrakoplovstvo objavilo je kako je imalo bliski susret s opasnim ruskim bombarderom, u svojem zračnom prostoru.

Ranije ovog mjeseca obali Škotske približavo se supersonični rsuki bombarder tipa Tu-160 Blackjack, a ususret su mu poslana dva višenamjenska britanska borbena zrakoplova tipa Tornado. RAF je objavio i kako je samo u prošloj godini najmanje 20-ak puta morao intervenirati zbog povrede britanskog zračnog prostora od strane ruskih vojnih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pad borbenog zrakoplova Britanci pronašli olupinu i tijelo američkog pilota: "Potvrđeno je da je poginuo" Tu-22 (Foto: AFP) NIJE NOSIO ORUŽJE Snježna oluja oborila ruski bombarder koji je pokušavao sletjeti, poginula dva člana posade

najnoviji bliski susret dogodio se 10. ožujka, kada su primjećena dva Tupoljeva spomenutog tipa, kako se velikom brzinom približavaju obali Škotske, prenose britanski mediji. Piloti Tornada, koji su im poletjeli ususret, napravili su i nekoliko fotografija ruskog bombardera, kojeg ruski piloti od milja zovu 'bijeli labud'. Na jednom od njih velikim je crvenim slovima ispisano ime Visilija Rešetnjikova, koji je bio legendarni ruski pilot bombardera iz perioda 2. svjetskog rata i koji je imao 307 uspješnih letova iza neprijateljskih linija te je imenovan 'herojem sovjetskog Saveza'.

RAF je čitavih četiri sata bio u punoj pripravnosti zbog ruskih uljeza, no u konačnici sve je završilo na 'turističkom' preletu i fotografiranju ruskog bombardera u letu. Inače Tu-160 može ponijeti i do 30 tona bombi, a maksimalna brzina mu je 2,05 maha, što je izuzetno brzo za jednog bombardera. Za usporedbu, maksimalna brzina Tornada iznosi 2,34 maha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene