Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kinezi strepe

FOTO I Japanci imaju svoj 'stealth' zrakoplov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinezi su zabrinuti, jer su Japanci, čini se, dovršili svoj prvi stealth borbeni zrakoplov.

Po kineskim forumima kruži mutna fotografija zrakoplova koji bi mogao biti prvi stealth zrakoplov japanske proizvodnje. Ako fotografija koju prenosi The Avionist predstavlja stealth borbeni zrakoplov, onda je najvjerojatnije riječ o dugogodišnjem Mitsubishijevom projektu naziva Advanced Technology Demonstrator-X (ATD-X).

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Razvoj tog projekta započet je još 2007. godine, kad je postalo posve jasno kako SAD neće prodati Japancima svoje F-22 Raptor stealth zrakoplove. Projekt je dosad naišao na dosta problema s rezovima u financiranju, no 2008. je zrakoplovnoj konferenciji prikazana maketa tog zrakoplova, odnosno kako bi on trebao izgledati.

FOTO Ovaj zrakoplov bio je KLJUČ američke 'stealth' tehnologije

Prvi probni let zakazan je za tekuću godinu, a ako je suditi po fotografiji, onda se stvari kreću prema zacrtanom planu. Ipak, Kinezi se još ne trebaju brinuti, jer Japanci ne žele taj zrakoplov pripremiti za masovnu proizvodnju, već žele dokučiti što bi željeli postići s tom tehnologijom i kako to postići.

Kad je riječ o pukim nagađanjima karakteristika ATD-X zrakoplova, pretpostavlja se kako će biti riječ o zrakoplovu s pilotom te opremljenog naprednim radarskim sustavima za otkrivanje stealth zrakoplova.

Ako se iz ovog zrakoplova razvije borbena inačica, neće ući u vojnu uporabu prije 2030. i to kao zamjena za F-2 i F-35 JSF zrakoplove.

Iako japanski ustav stavlja ograničenja na izgradnju agresivne vojne sile, čini se kako se Japan polako vraća u vode relevantnih vojnih sila u svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene