Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije bilo vrijedno zauzimanja

FOTO: Amerikanci izbrisali selo s lica zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad Amerikanci u borbi protiv talibana u Afganistanu poduzmu krajnje mjere, onda se dogodi Tarok Kolache, selo koje je pretvoreno u prah bombardiranjem iz zraka.

Kako se pretvaranje čitavog sela uklapa u američku strategiju borbe protiv pobunjenika, opisuje Paula Broadwell koja je završila vojnu akademiju West Point i koja radi na biografiji američkog generala Davida Petraeusa, prenosi Wired. Jedan od njegovih podređenih zapovjednika, pukovnik David Flynn je 6. listopada prošle godine navodno je naredio doslovno 'brisanje s lica zemlje' spomenutog sela raketama i bombama.

Pročitajte i ovo Ilustracija žestok udar Ukrajinci gađali ruski poligon, poginulo najmanje 60 ljudi? Snimke uništenja u Gazi - 3 Potresne priče Palestinke opisale pakao koji su prošle bježeći iz Gaze, prehodale su 20 km: "Pala je, pokrila sam je, psi kao lešinari bili su oko nje. Ostavila sam je živu i rekla - oprosti"

>> 'SAD je u Afganistanu na putu postizanja svojih ciljeva'

Petraeus, koji Amerikancima predstavlja ikonu u borbi protiv pobunjenika u Afganistanu, rješava probleme u s začuđujućom razinom nasilja, piše Wired. Do brisanja Tarok Kolachea s lica zemlje došlo je nakon što su Flynnove jedinice duže vrijeme bile pod neumornim napadima pobunjenika, za koje su vjerovali da proizvode bombe kućne izrade upravo u tom selu.

'No civcas'

Isto tako, vjerovali su kako je talibanska politika zastrašivanja iz sela potjerala sve civile pa je Flynn naredio opće bombardiranje. Prije toga, američke su snage dvaput neuspješno pokušavale ući u selo čija je okolina potpuno minirana. Broadwell navodi kako su vojnici koji su pokušali ući u to selo opisivali pokušaje kao 'siguran odlazak u smrt', prenosi Wired.

U bombardiranju su se koristile rakete zemlje-zemlja, te zrakoplovi A-10 i B-1. Ukupno je upotrijebljeno 25 tona raketa i bombi, a konačan rezultat po službenom izvješću američke vojske bio je 'no civcas' (Bez civilnih žrtava). 'Prema procjeni zapovjednika, napušteno selo nije bilo vrijedno zauzimanja. Da i sami izgubite nekoliko vojnika, možda biste jednako razmišljali', pojasnila je Broadwell u poruci na Facebooku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene