Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradić 'velegrad'

FOTO Amerika dobila svoj 'Kuvajt' u preriji, vidi se iz SVEMIRA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Williston je gradić od 14.000 stanovnika u SAD-u, no iz Zemljine orbite se ne čini tako, jer svijetli u noći poput velegrada.

Williston je gradić u zabačenom dijelu Sjeverne Dakote u SAD-u, a njegovi stanovnici, postali su milijunaši praktički preko noći. Zašto? U tom se gradiću događa nova groznica za crnim zlatom, a svaki farmer postao je vlasnik bušotina, zbog nove metode vađenja nafte i zemnog plina iz škriljca uz pomoć mješavine vode i kemikalija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritičari krive vladu Kuvajt se bori s izljevom nafte: Zagađene plaže, nafta prijetila i vodovodu Slika nije dostupna Cijene nafte u padu RATOVANJE JE SKUPO Prvi put u povijesti arapske zemlje uvode porez za građane

>> Ahmadinedžad Zapadu: Nećete kupovati našu naftu? Ne morate!

Ta 'crna groznica' pretvorila je Sjevernu Dakotu u drugog najvećeg proizvođača nafte u SAD-u, prenosi Daily Mail. Sjeverna Dakota leži na takozvanoj formaciji Bakken, površine 517.998 kilometara kvadratnih i kojoa ima ogromne količine nafte.

Ta je nafta odnedavno postala dostupna za eksploataciju, zbog navedene tehnike bušenja i vađenja nafte i zemnog plina. Zbog te činjenice, Sjeverna Dakota proglašena je 'Prerijskim Kuvajtom', a lokalno stanovništvo i dalje pokušava doći k sebi zbog sretnih okolnosti koje su ih zadesile i otvorile im vrata bogatstva.

Svaka dva tjedna u Willistonu, koji broji 14.716 stanovnika, rađa se 12 novih milijunaša, zahvaljujući kompanijama, koje kupuju prava na na eksploataciju ispod zemljišta obitelji farmera, koji istu zemlju drže već generacijama.

Satelitska snimka Sjeverne Amerike govori sama za sebe, jer Williston se iz svemira vidi poput Chicaga, Los Angelesa, Washingtona, Dallasa i drugih američkih metropola.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene