Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužila suce za osvetu

Hartmann: Postupali su sa mnom strože nego s optuženima za zločine protiv čovječnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hartmann je optužila i dvojicu sudaca da su joj se osobno osvećivali i dodala da će se obratiti međunarodnim povjerenstvima i nacionalnom pravosuđu.

Bivša glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann, oslobođena u utorak nakon pet dana provedenih u zatvoru u Den Haagu, opisala je u razgovoru u srijedu za agenciju France presse krajnje stroge uvjete u zatvoru gdje je stalno bilo upaljeno svjetlo, bila je u izolaciji i nije imala pravo na šetnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara? Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

Francuskinja Hartmann je također optužila dvojicu sudaca da su joj se osobno svetili i dodala da će se obratiti međunarodnim povjerenstvima i nacionalnom pravosuđu.

Bivša glasnogovornica UN-ovog suda i bivša novinarka dnevnog lista Le Monde, Florence Hartmann je uhićena prošlog četvrtka dok se nalazila pred sudom čekajući presudu Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata u Bosni (1992.-1995.)

"Došla sam nazočiti tom, za mene, povijesnom danu", objasnila je nedaleko mjesta na kojem je bila brutalno uhićena.

"Postupali su sa mnom strože nego s već osuđenim osobama za zločine protiv čovječnosti i za genocid", tvrdila je opisujući vrlo teške okolnosti zatočenja.

"Bila sam u potpunoj izolaciji, nisu mi bile dozvoljene šetnje, bila sa pod noćnim nadzorom, 24 sata dnevno, svakih 15, zatim svakih 30 minuta i morala sam spavati pri upaljenom svjetlu", opisala je.

Hartmann je uhićena nakon što ju je ICTY 2009. osudio zbog nepoštivanja suda na sedam dana zatvora ili 7000 eura kazne zbog objavljivanja tajnih podataka sa suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene