Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Multikulturalna zemlja

PREMIJER IZBJEGLICAMA PONUDIO SVOJU KUĆU 'Potrebno je preuzeti odgovornost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finski premijer Juha Sipila rekao je subotu da će ponuditi svoju kuću izbjeglicama.

Sipila je kazao da se njegova kuća u Kempeleu, na sjeveru Finske, sada malo koristi te da će u njoj smjestiti tražitelje azila od početka iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Italija na oprezu OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna Nije mogao ništa učiniti ČOVJEK KOJI JE IZGUBIO SVE 'More je progutalo moju ženu i sedmero djece'

'Svi bismo se trebali pogledati u zrcalo i upitati se kako možemo pomoći', rekao je za finsku televiziju YLE.

Pozivajući crkve i humanitarne organizacije da pomognu sa smještajem, Sipila želi svojim primjerom pokazati da je potrebno preuzeti odgovornost i da je Finska multikulturalna zemlja.

Tisuće ih se ukrcava u autobuse, mnogi pozdravljaju volontere

'Pozivam sve da ne budu ravnodušni', kazao je finski premijer.

Finska vlada u petak je udvostručila procjenu broja tražitelja azila koje očekuje ove godine na 30.000.

Poljska spremna primiti 2.000 migranata

Poljska premijerka Ewa Kopacz ponovila je u subotu da Poljska može prihvatiti samo 2.000 migranata.

"Brojka od 2.000 može se smatrati dovoljnom. Spremni smo zbrinuti takvu skupinu", kazala je nakon posebnog sastanka o toj krizi.

"Spremni smo na solidarnost, ali to mora biti odgovorna solidarnost. Ne očekujemo pretjeranu solidarnost i mislimo da bi naša odgovorna solidarnost trebala biti primjerena kapacitetima zemlje, a da je se pritom ne destabilizira."

Poljska je već u srpnju pristala prihvatiti 2.000 migranata iz Sirije i Sjeverne Afrike do 2017.

UNHCR nastoji osigurati pet milijuna eura za migrante u Srbiji

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) nastavit će pomagati Srbiji u rješavanju problema izbjegličke krize, a trenutno se nastoji osigurati dodatnih pet milijuna eura, najavila je u subotu dužnosnica UNHCR-a u Beogradu.

Od početka izbjegličke krize ova organizacija UN-a osigurala je milijun eura pomoći Srbiji za nabavu hrane, vode i lijekova. Radi se na osiguravanju dodatnih pet milijuna eura pomoći jer će biti neophodan smještaj i hrana, rekla je za Radioteleviziju Srbije (RTS) Mirjana Milenkovski iz Ureda UNHCR-a u Srbiji.

"Dolaze hladni dani, najvažnije i najhitnije je da se osigura sklonište za te ljude i zalihe hrane, medicinska pomoć.... Također, neophodni su nam i prevoditelji za arapski, farsi i urdu jezik", rekla je Milenkovski.

Do sada je UNHCR već osigurao šatore za medicinsku pomoć na jugu Srbije - u Miratovcu i Preševu, a očekuje se da šatori budu postavljeni i u Beogradu i Kanjiži, na sjeveru Vojvodine.

Ukazujući da se radi o najvećem valu izbjeglica u posljednjem desetljeću i pol u Europi, ona je istaknula da je "razina gostoprimstva u Srbiji iznenađujuća" i da je angažiran veliki broj agencija, nevladinih organizacija i udruga, građana i privatnih poduzeća.

Predstavnica UNHCR-a u Beogradu naglasila je za RTS i da "pomoć neprekidno pristiže sa svih strana, i to ne samo iz Srbije, već i iz zemalja u regiji".

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić danas će u Luxembourgu, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije zatražiti održavanje međunarodne konferencije o migrantima i dodatnu pomoć vladi u Beogradu nakon što je EU za Srbiju i Makedoniju dosad izdvojila ukupno 1,7 milijuna eura za potporu u zbrinjavanju migranata i izbjeglica na njihovoj balkanskoj ruti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene