Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već ovog tjedna

Zatvaraju granične prijelaze s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata: "Želimo da se ovo zaustavi"

Migranti
Migranti Foto: DNEVNIK.hr
Finska će zatvoriti četiri od devet prijelaza na granici s Rusijom u subotu kako bi zaustavila priljev tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, rekao je premijer Petteri Orpo u četvrtak.

Finski predsjednik rekao je u srijedu da se čini da je porast broja tražitelja azila koji stižu na istočnu granicu zemlje osveta Rusije zbog obrambene suradnje Finske i Sjedinjenih Država.

Finska, članica Europske unije čije je pristupanje NATO-u ranije ove godine nakon desetljeća nesvrstanosti razbjesnilo Moskvu, dijeli 1340 kilometara dugu granicu s Rusijom koja služi i kao vanjska granica EU-a.

Sva četiri prijelaza su na jugoistoku Finske i uglavnom su najprometnije točke putovanja između dviju zemalja.

"Vlada je danas odlučila da će Finska zatvoriti neke istočne granične prijelaze, u noći s petka na subotu", rekao je Orpo na konferenciji za medije.

Za tražitelje azila samo dva granična prijelaza

Ovog tjedna su deseci tražitelja azila iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije stizali svakodnevno preko Rusije, rekli su finski graničari, u odnosu na manje od jednog migranta dnevno ranije ove jeseni.

Ukupno je ušlo 280 tražitelja azila od rujna, objavila je u četvrtak Granična straža.

Pročitajte i ovo Vučić peče palačinke Objavio video "Smiju mi se svi": Vučić u kampanji ne bira sredstva, pogledajte kako sad žica glasove

Pročitajte i ovo Ilustracija užas kod Zagreba Otac, sin i snaha tjerali ženu da prosi i čisti: Kad je odbila, tukli su je i ubacili u gepek, ali im je pobjegla

Tražitelji azila koji stižu preko Rusije od subote će svoje zahtjeve za azil moći predati samo na dva sjeverna granična prijelaza, priopćila je vlada.

Jugoistočne granične prijelaze svakodnevno koristi oko 3000 ljudi. Orpo je rekao da razumije da će zatvaranje prijelaza otežati svakodnevicu ljudima kojima je dopušteno putovati između Finske i Rusije.

"Naša poruka je snažna, želimo da se ovaj fenomen zaustavi kako bismo mogli nastaviti granični promet kao do sad", rekao je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene