Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Finska tuguje za ubijenim učenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska danas tuguje za desetero ubijenih u strukovnoj školi u Kauhajokiju, 300 kilometara zapadno od glavnog grada Helsinkija, i pita se je li došlo vrijeme da se žestoko udari po pitanju posjedovanja oružja.

Matti Saari (22) u utorak je ustrijelio i ubio deset učenika u školi koju je pohađao a potom je pucao i u sebe. Preminuo je od ozljeda u sveučilišnoj bolnici u Tampereu. 

Pročitajte i ovo Finska policija ispred osnovne u kojoj su tri maloljetne osobe ozlijeđene u pucnjavi incident u Finskoj Policija objavila detalje pucnjave u školi: Ubijen je 12-godišnji učenik, napadač ide u šesti razred Ilustracija Neće biti govora "Ova tragedija je alarm": Zagrepčani pale svijeće u znak podrške Beogradu

Prije toga je privukao pozornost policije video snimkom na internetu na kojoj je prikazan kako vježba na streljani a potom poručuje "vi ste sljedeći". 

>> VIDEO: Finski manijak pokolj u školi najavio na internetu

Vodeći nacionalni dnevnik Helsingin Sanomat objavio je na naslovnici ženu koja pali svijeću ispred škole, dok ispod slike mladog masovnog ubojice stoji "Zašto"?

"Internet ne može biti odgovoran za ovo, ali se svakako možete zapitati u kolikoj mjeri internet potiče tamnu stranu ljudske prirode", stoji u uvodniku tog dnevnog lista.

Premijer Matti Vanhanen je u utorak izjavio da bi Finska trebala razmotriti zabranu posjedovanja oružja.

Finska ima gotovo najviše oružja u posjedu privatnih lica, no stopa zločina je inače niska. Ta je zemlja prije manje od godinu dana već doživjela istovjetan događaj kada je 18-godišnji Pekka Eric Auvinen ubio osam ljudi, petoricu dječaka, ravnateljicu, školsku medicinsku sestru i učenicu samohranu majku a potom i sebe. Taj se zločin desio u srednjoj školi u Jokeli, sjeverno od Helsinkija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene