Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt vrijedan 13 milijardi eura

Glavne gradove povezuju podmorskim tunelom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska i Estonija razmotrit će gradnju podmorskog tunela koji bi povezao njihove glavne gradove, prenosi BBC.

Tunel koji bi koštao 13 milijardi eura povezao bi Helsinki i Tallinn, koje razdvaja Baltičko more.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Grafiter Dobio inspiraciju Zamjenika gradonačelnika glavnog grada zaštitari uhvatili kako crta grafite: "Molim za oprost"

Deseci tisuća Estonaca putuju u Helsinki na posao, a mnogi finski turisti posjećuju Tallinn, jedan od najljepših baltičkih gradova. Dva grada sada su povezana brzim trajektnim linijama, a putovanje traje između dva i dva i pol sata. Podzemnim željezničkim tunelom putovanje bi se skratilo na 30 minuta.

"Helsinki i Tallinn zajedno čine ekonomsku zonu s otprilike milijun i pol ljudi. Kako bi potpuno iskoristili taj potencijal, transport između dva grada mora biti brži i lakši nego što je sada", kaže se u priopćenju gradskih vlasti Helsinkija.

Projekt je dio šireg sporazuma o unapređenju prometne povezanosti koje su dvije zemlje potpisale 5. siječnja. Bio bi također nadogradnja postojećim planovima Estonije, Litve i Latvije o gradnji baltičke brze željeznice koji bi povezao Tallinn i poljski glavni grad Varšavu do 2025. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene